open-navfaktor-logo
search
Turska
Popularna svjetska destinacija: Antaliju posjetilo blizu pet miliona turista
Turski grad Antaliju, jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u svijetu, posjetilo je blizu pet miliona stranih turista.
24.08.2021. u 18:29
get url
text

U Antaliji, na čiju se turističku ponudu prošle godine negativno odrazila i pandemija, ove sezone, zbog povećanja broja vakcinisanih, kao i Programa sigurnog turizma, došlo je do priliva brojnih posjetilaca.

Grad je prošle godine posjetilo oko 3,5 miliona stranaca, dok je 2021. taj broj premašen već u augustu. Podaci Ureda za kulturu i turizam, pokazuju kako je do 23. augusta u Antaliju zračnim putem iz inostranstva doputovalo 4.780.710 turista. Značajan dio čine posjetioci iz Rusije.

Do povećanja dolazi i na domaćem tržištu.

Predsjednik Udruženja profesionalnih hotelijera Ulkay Atmaca u razgovoru za AA kazao je kako je, u odnosu na prošlu godinu, zabilježena dobra sezona.

- Početkom godine smo imali cilj najmanje dvostruko više posjetilaca u odnosu na prošlu godinu. Brojke to potvrđuju. U augustu smo premašili brojku za cijelu prošlu godinu. Prošle godine smo ugostili 3,5 miliona gostiju, a ove ćemo dostići najmanje sedam miliona. Popunjenost kapaciteta je oko 80 posto - navodi Atmaca.

Predsjednik Udruženja profesionalnih hotelijera Ulkay Atmaca

Atmaca ističe kako se visoka stopa vakcinisanih uposlenika turističkog sektora pozitivno odrazila na turizam, s obzirom da je cilj spriječiti ozbiljne probleme u poslovanju.

- Najviše turista dolazi iz Rusije. Značajna su i tržišta Ukrajine, Poljske i Bliskog istoka. U Velikoj Britaniji je na snazi ograničenje kretanja. Kada se otvori i to, nadamo se još boljoj sezoni. Trenutno je Izrael zatvorio ulaze i izlaze - pojašnjava Atmaca.

Dobre vijesti dolaze i s domaćeg tržišta te da se sve veći broj ljudi, koji su zbog pandemije bili zatvoreni u kućama, odlučuje na odmor.

Atmaca je podsjetio kako je prošle godine bilo hotela koji nisu otvoreni, dok su ove godine otvoreni skoro svi.

Istakao je i na značajno povećanje kada je u pitanju aviosaobraćaj.

- Mislim da će sezona biti produžena te da će i novembar biti dobar. Trenutno imamo upita, ljudima je dosta pandemije i žele na odmor. Odlaze na odmor kada god je to moguće - naglašava Atmaca

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.