On je naveo da je ruska delegacija koju čine najviše pozicionirani predstavnici Ministarstva industrije i trgovine Ruske Federacije, Ruskog fonda direktnih investicija, kao i Državnog instituta za lekove zadovoljna onim što je danas imala priliku da vidi na Institutu "Torlak".

Prva faza proizvodnje bi uključila transport supstance iz Rusije, punjenje ampula na "Torlaku", kao i pakovanje i distribuciju u Srbiji i regionu, pojasnio je Popović, prema navodima ministarstva.

- Prema ocjeni ruskih eksperata, ovaj proces može da se realizuje u naredna dva do tri mjeseca - dodao je.

Popović je ocijenio da druga faza proizvodnje, koja se još stručno naziva i punim ciklusom proizvodnje vakcina na "Torlaku" podrazumijeva dolazak druge grupe ruskih eksperata.

- Ovo je tek prva posjeta ruskih stručnjaka "Torlaku". U narednih deset do 15 dana očekujemo dolazak ruskih stručnjaka čija je ekspertiza duboka proizvodnja i razvoj vakcine od najranije faze, kako bi sa specijalistima Instituta "Torlak" opredijelili sve one tehnološko-tehničke kapacitete koji su potrebni za proizvodnju ove vakcine u Srbiji - rekao je Popović. 

Ministar je kazao i da treba imati u vidu da je neophodna i oprema koja se poručuje iz inostranstva, te ocijenio da bi proizvodnjom ove vakcine na svojoj teritoriji, Srbija obnovila suverenitet u proizvodnji vakcina, što će, prema njegovim riječima, u budućnosti biti sve važnija oblast u ostvarivanju geopolitičke ravnoteže u svijetu.