open-navfaktor-logo
search
Uoči izbora u Srbiji
Popov: Za Vučićev režim najveći adut je razbijena opozicija, koja se ponaša kao "rogovi u vreći"
Nikada se Aleksandru Vučiću i njegovom režimu nisu tako dobro promiješale karte kao što je to slučaj uoči parlamentarnih izbora u Srbiji u nedjelju, 21. juna, kaže u razgovoru za Faktor Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada.
20.06.2020. u 13:39
get url
text

- Opozicija je toliko oslabila da ona skoro da i ne postoji, tako da nema problema za Vučićev režim. Ona je njegov najjači adut. Njihov plan da se udruže "rogovi u vreći", desničari i ultranacionalisti s jedne strane, i lijeva opcija s druge je propala. Građani su toliko razočarani u opoziciju da mnogi neće ni izaći na izbore, baš kao i ja – naglašava Popov i dodaje:

- U opoziciji se ne zna ko je šta. Glume da su opozicionari, a onda kada trebaju kritikovati vlast, to ne čine. Ili su kupljeni ili su ucijenjeni.

Top tema u Srbiji je predstojeći sastanak lidera Srbije i Kosova u Washingtonu, a kako je najavljeno, sve će nagledati američki predsjednik Donald Trump sa svojim saradnicima.

- Iskreno, nadam se da će se uskoro riješiti pitanje Kosova i konačno skinuti taj balast. Da konačno počnemo govoriti o Srbiji kao uljuđenoj zemlji, državi vladavine prava, u kojoj ćete kada odete na sud znati da će se odluka donijeti na bazi sile argumenata, a ne kao dosad da odlučuje argument sile – priželjkuje Popov.   

U posljednje vrijeme pojedini beogradski politički analitičari provlače tezu kako se Vučić sve više okreće Americi.

-  Vučić je napravio toliku zbrku da se ne zna gdje plovi ovaj brod zvani Srbija. On se opredijelio da Srbija balansira između SAD-a, Rusije, Kine i Evropske unije. Do jedne mjere se može, ali ne i zauvijek. Morat će se odlučiti na koju će stranu. Niti je Vučić Josip Broz Tito, niti je Srbija nekadašnja Jugoslavija pa da može balanstirati između Zapada i Istoka. Možda nam svima bude jasnije koji će izabrati kurs nakon Washingtona – smatra Popov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.