open-navfaktor-logo
search
Analiza iz Srbije
Popov: Vučić ucjenjuje Zapad destabilizacijom BiH i Crne Gore, računa na Dodika i Abazovića
Tokom svojih posljednjih melodramskih medijskih nastupa u vezi sa stanjem na Kosovu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić spominjao je i Dejtonski sporazum.
Emir Begović
16.12.2022. u 15:59
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik nakon razgovora s Vučićem: RS uz Srbiju, iza dešavanja na Kosovu ne stoji samo Kurti

Nije to bilo slučajno, ni najmanje, niti je to bio puki retorički izlet u komšiluk. Lukav kakav jeste, Vučić je poslao ozbiljniju poruku za stabilnost Bosne i Hercegovine.

- Naravno, Vučić time šalje poruku Zapadu, pod čijim je velikim pritiskom zbog neuvođenja sankcija Rusiji, u smislu, "ako ćete nas pritiskati zbog Kosova, mi ćemo destabilizovati BiH". A nije da nema resursa za to, počev od predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Slična priča je i sa Crnom Gorom gdje Beograd podgrijava podjele tamošnjeg društva, a za Vučića mnogo posla odrađuje premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović. Znači, Vučić koristi sve poluge ucjenjivačke politike dok Rusi mogu zadovoljno trljati ruke jer se Zapad mora pored Ukrajine baviti i našim regionom - kaže za Faktor Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada. 

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada

Prije nekoliko dana zamjenik predsjednika Odbora Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Čepa spominjao je eventualno pripajanje Srbije Rusiji. Dodao je da bi se o tome trebao odrediti narod u Srbiji i to na referendumu. 

VEZANI TEKST - Zvaničnik Dume priželjkuje pripajanje Srbije Rusiji: Neka se narod odluči na referendumu

- To su neboluze, kao što su bile i želje vodstva Srbije prije više od 20 godina o savezu tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, Rusije i Bjelorusije. Rusija kada ima namjeru da pomogne Srbiji, obično ima suprotan efeket.

No Rusi će koristiti ovu situaciju na Kosovu za za svoje interese. Tako je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko dobio upute iz Kremlja kako da se ponaša u ovoj situaciji. Vidjet ćemo uskoro šta to znači. S druge strane, Vučić porukom da će Srbija braniti Kosovo svim sredstvima, ustvari utvrđuje pazar prije pregovora. Ovdje se radi o sjeveru Kosova, njegov status drži ključeve čitave krize - smatra Popov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.