open-navfaktor-logo
search
Fašistički grafit
Popov o kukastom krstu na Medžlisu u Novom Sadu: Ima jedna grupa ekstremista kojoj vlasti to tolerišu
Na vanjskom zidu objekta Medžlisa i sjedišta Muftijstva novosadskog jučer je osvanuo fašistički grafit - kukasti krst, što, kako su naveli iz MIZ Novi Sad, predstavlja svojevrsnu provokaciju i prijetnju.
29.06.2021. u 16:44
get url
text

- Muslimani u Novom Sadu žive u jako dobrim i korektnim komšijskim odnosima sa većinskim srpskim stanovništvom, kao i ostalim manjinskim zajednicama. Očekujemo od nadležnih organa hitnu reakciju, pronalaženje vinovnika ovog sramnog čina i njihovo adekvatno kažnjavanje, što bi svakako ulilo sigurnost predstavnicima i pripadnicima muslimanske zajednice – saopćeno je tim povodom iz MIZ Novi Sad.

Fadil Murati, glavni imam za Vojvodinu, kazao je kako mu je žao kada takve grafite vidi bilo gdje, a naročito na vjerskim objektima.

- Mi moramo da gledamo naprijed, ne smijemo gledati na one koji žele da pomute stanje u našem gradu i uopće u našoj državi. Moramo da gledamo pozitivno. Na ovakve grafite možemo da gledamo samo sa jednim velikim prezirom i ništa više – izjavio je Murati za RTS.

Prema riječima Aleksanda Popova, direktora Centra za regionalizam iz Novog Sada, na toj zgradi su '90-ih godina u više navrata razbijani prozori.

- Ali to su bile '90-e godine. Kasnije se, sve do jučer, to nije dešavalo i mene je neugodno iznenadilo kada se na fasadi pojavio kukasti krst. Međutim, to nije generalno usamljen slučaj. Ima jedna grupa ekstremista kojoj vlasti to tolerišu i koja često na ovaj način podgrijava nešto što ne pripada ovoj sredini i Novom Sadu koji je multietnička sredina. Kao da se namjerno žele poremetiti dobri međunacionalni odnosi koji su oduvijek karakteristični Vojvodini, koja je poznata po mirnom suživotu – istakao je Popov.

Dodao je kako se takvi ekcesi dešavu povremeno, te da grupe koje to rade nisu brojne, ali da je vidljivo ono što učine.

- Naprimjer, bude porovokacija kada mi iz nevladinih organizacija organizujemo neki događaj ili je u pitanju neka tema koja im se ne sviđa. Oni onda pokušavaju da ometaju takve skupove, a policija prilično mlako reaguje na to sve. Tako da, ne samo da to nije dobar trend, nego je i prilično zabrinjavajuće jer naliježe na jednu atmosferu u našem društvu gdje sve češće zvaničnici posežu za nacionalističkom retorikom. To onda daje krila i ovakvim ekstremističkim grupama da čine ono što čine, što kvari sliku o Novom Sadu i unosi nespokoj. Ne samo među pripadnicima nacionalnih manjina, nego i među pripadnicima većinskog naroda koji se jednostavno osjeća poniženim jer to nije način na koji mi Vojvođani međusobno komuniciramo – naglasio je.

Popov je kazao da ga najviše zabrinja to što vlasti ne reaguju.

- Iz dosadašnjih primjera moglo se vidjeti da reakcije vlasti prvo nisu blagovremene, a drugo, nisu adekvatne. To su zabrinjavajuće stvari jer ako se to toleriše, onda takva slika ide dalje. Naravno da se kod ljudi koji su pripadnici bilo koje manjinske zajednice javlja nespokoj i to nije nikako dobro. Nije prijatno kada čovjek to vidi, ali mi se trudimo, i kao građani i kao pripadnici nevladinih organizacija, da stvorimo jednu drugačiju atmosferu i sliku o ovom gradu – zaključio je Popov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.