open-navfaktor-logo
search
Indonezija
Poplave zahvatile Jakartu, 19 mrtvih, raseljeno najmanje 30.000 osoba
Širom zemlje u srijedu naveče potopljeno je oko 170 naselja, od kojih 63 u Jakarti, 97 u Zapadnoj Javi i devet u provinciji Banten
02.01.2020. u 09:45
get url
text

Najmanje 19 osoba je poginulo u poplavama uslijed padavina koje su prvih dana 2020. godine zahvatile Jakartu, glavni grad Indonezije, prenosi Anadolu Agency (AA).

-Potvrđeno je da je 19 osoba smrtno stradalo, a još dva smrtna slučaja se moraju utvrditi- izjavio je ministar za socijalna pitanja Juliari Peter Butubara.

Mnogi dijelovi grada su poplavljeni u novogodišnjoj noći, a zbog poplava je raseljeno najmanje 30.000 osoba. 

Indonezijski nacionalni odbor za upravljanje katastrofama saopštio je da su smrtni slučajevi uglavnom uzrokovani utapanjem, hipotermijom i klizištima.

Glasnogovornik Odbora Agus Wibowo saopštio je da bi broj smrtno stradalih mogao biti veći. 

Jakarta se često suočava s velikim poplavama uslijed jakih padavina budući da je približno 40 posto grada koji trenutno ima 10 miliona stanovnika ispod nivoa mora.

Predsjednik Indonezije Joko Widodo najavio je u augustu prošle godine da će glavni grad te azijske države iz brzo tonuće i saobraćajem zagušene Jakarte biti premješten na otok Borneo.

Širom zemlje u srijedu naveče potopljeno je oko 170 naselja, od kojih 63 u Jakarti, 97 u Zapadnoj Javi i devet u provinciji Banten.

Meteorolozi najavljuju obilne padavine i u naredna tri dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.