Veneciju su i danas ugrožavali izuzetno visoki nivoi vode, samo nekoliko dana nakon što je taj grad u laguni bio pogođen najtežim poplavama u više od 50 godina.

Centralni Trg Svetog Marka poplavljen je i zatvoren za turiste, dok su u prodavnicama i hotelima visoki nivoi vode. 

Lokalne vasti saopćile su da je plimni val dostigao 154 centimetra, nešto manje od očekivanog nivoa i znatno manje od nivoa od 187 centimetara zabilježenog u utorak.

To je, međutim, još dovoljno da 70 posto grada ostane pod vodom, stvarajući dodatne probleme građanima koji se suočavaju s još jednom velikom akcijom čišćenja.

 - Danima se suočavamo s ovakvom situacijom i mi jednostavno ne možemo ništa više učiniti - izjavila je stanovnica Venecije Nava Naccara.

Italijanska vlada u četvrtak je proglasila vanredno stanje u Veneciji, dodijeljujući gradskim vlastima 20 miliona eura za sanaciju šteta. Gradonačelnik Luigi Brugnaro danas je prognozirao da će troškovi sanacije šteta biti kudikamo viši od te cifre.

- Venecija je uništena još jednom. Govorimo o štetama koje iznose milijarde eura. Ovo je vanredna situacija, ali mi ćemo je prevazići - izjavio je  Brugnaro u video snimku postavljenom na Twitteru.

Zvuci sirena su odjekivali Venecijom od ranih jutarnjih sati, upozoravajući na visoki plimni val, a kripta ispod Bazilike Svetog Marka brzo je poplavljena.

Nakon današnjih poplava meteorolozi su prognozirali plimni val između 110 i 120 centimetara tokom vikenda. U normalnim okolnostima, plimni val između 80 i 90 centimetara smatra se visokim, ali savladivim.

Gradonačelnik je okrivio klimatske promjene za najviše nivoe vode u njegovom gradu u posljednjim godinama, što znači da gradske vlasti moraju da se nose nivoom mora višim za 20 centimetara od onog registrovanog prije jednog stoljeća, i mogao bi rasti znatno i više.

Grupe volontera i studenata stigle su u centar grada kako bi pomogle u otvaranju poslovnih prostora i prodavnica, dok škole ostaju zatvorene.

Ne očekuje se da će barijera od poplava, da zaštiti Veneciju, od visokog plimnog vala početi s radom do kraja 2021. godine, nakon što je taj projekat bio ugrožen nizom problem karakterističnih za italijanske infrastrukturne programe - korupcijom, povećanim troškovima i prekoračenjem rokova, prenosi agencija Reuters.