open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Ponovo ukinuta presuda banjalučkim specijalcima
Postupak je po drugi put vraćen Okružnom sudu Banja Luka na novo suđenje
28.09.2018. u 09:17
get url
text

Vrhovni sud RS ponovo je ukinuo presudu suspendovanovanim specijalcima MUP-a RS Vladanu Maliću (36), Goranu Parašu (31) i Aleksandru Popoviću (33), te civilu Olegu Bandi (34). Postupak je po drugi put vraćen Okružnom sudu Banja Luka na novo suđene.

Oni su prije desetak dana imali ročište pred Vrhovnim sudom.

U februaru ove godine Vrhovni sud RS je već jednom ukinuo prvostepenu presudu Okružnog suda Banja Luka kojom je grupa bila osuđena na ukupno 42 godine zatvora, te postupak vratio na novo suđenje. Nakon toga ih je krajem marta vijeće Okružnog suda Banja Luka ponovo proglasilo krivima za pljačku 617.000 KM Unicredit banke iz vozila "Sector securitya" na autoputu Banja Luka – Gradiška u septembru 2015. godine. Kazne su im umanjene, te su dobili ukupno 40 godina robije.

Advokatice Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević, koje zastupaju Malića, Paraša i Bandu, ukazale su u žalbi na bitne povrede odredbi Zakona o krivičnom postupku, propuste tokom obavljanja uviđaja, zatim prikupljanja i čuvanja dokaza, ali i na odnos sudskog vijeća Okružnog suda na čelu sa predsjednicom Olgom Pantić prema odbrani, kao i na nadležnost suda.

Republički tužilac Živana Bajić je tada kratko na kraju istakla da ostaje kod prijedloga da se žalbe odbrane odbiju kao neosnovane i da se potvrdi prethodna presuda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.