open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno iz Suda
Ponovo "pala" optužnica protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića
Sud Bosne i Hercegovine, ponovo je, drugi put, odbio optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, te Muriza Druškića, zbog navodne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a u vezi sa sigurnosnim provjerama.
03.03.2021. u 12:50
get url
text
get url
text

- Sud BiH je 2. marta 2021. godine, donio rješenje u predmetu S1 2 K 039169 21 Ko 2 Osman Mehmedagić i dr. kojim je odbijena izmijenjena optužnica Tužilaštva BiH od 17. februara 2021. godine, podignuta protiv osumnjičenih Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 stav 1. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), sve u vezi sa članom 29. KZ BiH - potvrđeno je na naš upit iz te pravosudne institucije.

VEZANI TEKST - Nakon što ju je Sud dvaput odbio: Tužilaštvo ponovo podiglo optužnicu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića

Sud Bosne i Hercegovine ranije je odbio potvrditi optužnicu u istom predmetu, jer, kako je tada rečeno iz Suda, nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Na tu odluku Tužilaštvo je uložilo žalbu, da bi i Vanpretresno vijeće Suda BiH potvrdilo prvobitnu odluku sudije za prethodno saslušanje, te optužnicu u cijelosti odbilo kao neosnovanu.

- Vijeće je našlo kako iz dostavljenih dokaza u odnosu na osumnjičene Mehmedagića, Druškića i Cikotića nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 stav 1. KZBiH - naveli su iz Suda.

Iz Tužilaštva su, međutim, nakon pravosnažne odluke Suda BiH, podigli novu, izmijenjenu optužnicu i uputili je Sudu na potvrđivanje.

- Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je nakon vraćanja predmeta u fazu istrage u predmetu protiv Mehmedagić Osmana, Cikotić Selme i Druškić Muriza, poduzelo dodatne istražne radnje, nakon čega je 17. februara, ponovo podiglo optužnicu protiv navedenih, te istu uputilo Sudu Bosne i Hercegovine - kazao je ranije za Faktor portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

Koliko su "dodatne istražne radnje" tužioca Olega Čavke urodile plodom dokazuje činjenica da je Sud ponovo odbio potvrditi optužnicu.

Iz Suda nam nije obrazloženo da li je i ovog puta optužnica odbijena zbog nepostojanja dokaza koji potvrđuju osnovanu sumnju ili je manjkava iz nekih drugih razloga.

Također, nije nam odgovoreno da li je Sud i ovog puta eventualno zaprimio žalbu Tužilaštva.

VEZANI TEKST - Direktor OSA-e Mehmedagić i uposlenik Pekić oslobođeni u Sudu BiH!

Podsjetimo i da je Sud BiH nedavno izrekao je oslobađajuću presudu Osmanu Mehmedagiću i Muhamedu Pekiću, direktoru i uposleniku Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA).

Prilikom obrazlaganja te presude sudija Branko Perić je kazao da otkako postoji Sud BiH nije vršen ovakav pritisak na sud kao što je to bilo u tom slučaju, ali da uprkos tome Sud nije podlegao.

Kazao je i da se "rijetko u praksi dešava da svjedoci optužbe potpuno sruše koncept tužioca", kao što je to bilo u ovom slučaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.