open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Ponovo odgođen početak suđenja za zločine u Vlasenici
Početak suđenje za progon bošnjačkog civilnog stanovništva 1992. i 1993. godine - zatvaranjem, ubistvima, mučenjima, seksualnim zlostavljanjima i prisilnim nestancima više je puta odgađan zbog Đurićevog zdrastvenog stanja
14.08.2019. u 14:20
get url
text

Početak suđenja optuženima za zločine počinjene na području Vlasenice, koji je bio planiran za 14. august, odgođen je ponovo zbog zdrastvenog stanja optuženog Maneta Đurića, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Suda BiH.

- Današnje ročište je odgođeno zbog zdravstvenog stanja optuženog Maneta Đurića koji nije mogao pristupiti ročištu - potvrđeno je iz Suda BiH.

Početak suđenje Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću za progon bošnjačkog civilnog stanovništva 1992. i 1993. godine – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, mučenjima, seksualnim zlostavljanjima i prisilnim nestancima više je puta odgađan zbog Đurićevog zdrastvenog stanja, a istovremeno je u nekoliko navrata vršeno vještačenje sposobnosti optuženog da prati suđenje.

Prema optužnici, Đurić je bio na dužnosti načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica i istovremeno član Kriznog štaba, a ostali optuženici komandiri i pripadnici policije.

Optužnica u ovom predmetu djelimično je potvrđena u februaru 2018. godine, nakon što je više puta bila vraćana na doradu.

Suđenje je prvi put trebalo početi 7. juna 2018. čitanjem optužnice, te izlaganjem uvodnih riječi i saslušanjem prvog svjedoka Tužilaštva BiH ali je i tada odgođeno zbog bolesti optuženog.

Iz Suda BiH je saopćeno da će naredni termin početka suđenja biti naknadno određen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.