Nedjelja, 24.10.2021.
FOTO: ARHIV

Poništena prvostepena presuda bivšem ministru zdravstva TK Elvisu Bektiću

Kantonalni sud u Tuzli ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Bektić osuđen na uvjetnu kaznu zatvora i predmet vratio Općinskom sudu na novo suđenje

Kantonalni sud u Tuzli donio je odluku kojom se prihvata žalba Elvisa Bektića iz Gračanice, bivšeg ministra zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona, na prvostepenu presudu Općinskog suda u Tuzli, kojom je bio osuđen na uvjetnu kaznu zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Općinski sud tada je Bektiću izrekao presudu od šest mjeseci zatvora, a koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo, a također mu je izrečena sigurnosna mjera zabrane vršenja rukovodnih dužnosti u državnim organima i javnim preduzećima u periodu od jedne godine.

Tu presudu je Kantonalni sud ukinuo zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, a predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Kako je navedeno u odluci, presuda se osnovano pobija jer u njoj nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama u odnosu na bitna obilježja krivičnog djela za koja je optuženi oglašen krivim.

Bektić se optužnicom tereti da je u periodu od aprila do augusta 2015. godine, kao ministar zdravstva u Vladi TK, postupao suprotno zakonskim i podzakonskim propisima u toj oblasti, te je zloupotrebio svoj položaj i ovlaštenja i iz ličnih razloga, a ne u interesu službe, na nezakonit način razriješio dužnosti direktoricu JZU Dom zdravlja Gračanica.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh