open-navfaktor-logo
search
Uvažena žalba
Poništena prvostepena presuda bivšem ministru zdravstva TK Elvisu Bektiću
Kantonalni sud u Tuzli ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Bektić osuđen na uvjetnu kaznu zatvora i predmet vratio Općinskom sudu na novo suđenje
20.09.2019. u 20:09
get url
text

Kantonalni sud u Tuzli donio je odluku kojom se prihvata žalba Elvisa Bektića iz Gračanice, bivšeg ministra zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona, na prvostepenu presudu Općinskog suda u Tuzli, kojom je bio osuđen na uvjetnu kaznu zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Općinski sud tada je Bektiću izrekao presudu od šest mjeseci zatvora, a koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo, a također mu je izrečena sigurnosna mjera zabrane vršenja rukovodnih dužnosti u državnim organima i javnim preduzećima u periodu od jedne godine.

Tu presudu je Kantonalni sud ukinuo zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, a predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Kako je navedeno u odluci, presuda se osnovano pobija jer u njoj nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama u odnosu na bitna obilježja krivičnog djela za koja je optuženi oglašen krivim.

{$galerijaFotografija}

Bektić se optužnicom tereti da je u periodu od aprila do augusta 2015. godine, kao ministar zdravstva u Vladi TK, postupao suprotno zakonskim i podzakonskim propisima u toj oblasti, te je zloupotrebio svoj položaj i ovlaštenja i iz ličnih razloga, a ne u interesu službe, na nezakonit način razriješio dužnosti direktoricu JZU Dom zdravlja Gračanica.

eLVIS bEKTIĆ PRESUDA, 20.09.2019.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.