Američki državni sekretar Mike Pompeo otputovao je u nedjelju iz Tokija u Pjongjang, gdje se treba sastati s Kim Jong-unom kako bi ubrzao proces denuklearizacije i pripremio drugi susret na vrhu sjevernokorejskog čelnika i Donalda Trumpa.

Američki državni sekretar je u subotu stigao u japansku prijestolnicu, prvu stanicu azijske turneje tokom koje će posjetiti Pjongjang, Južnu Koreju i Kinu.

- Sljedeća stanica je Pjongjang, gdje ću se sastati s predsjednikom Kimom i nastaviti naš posao kako bi ispunio "obaveze" koje su preuzeli američki i sjevernokorejski čelnik - napisao je Pompeo na Twitteru.

Ovo je četvrta posjeta američkog državnog sekretara toj zemlji dok se nazire mogući historijski dogovor Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje.

Pompeo je na letu u Tokio rekao novinarima da je njegova zadaća "dovoljno učvrstiti povjerenje" prema Sjevernoj Koreji kako bi ostvarili napredak prema miru.

-Pripremit ćemo i sljedeći samit - kazao je, prenosi Al Jazeera Balkans.

No, odmah je rekao da ne očekuje veći pomak.

-Sumnjam da ćemo sve riješiti, ali počinjemo se dogovarati o mjestu i o vremenu novog susreta. A možda ćemo ići i dalje od toga - dodao je.

Prvi susret na vrhu dvojice čelnika održan je u junu u Singapuru.

Još nijedan aktuelni američki predsjednik nije posjetio Sjevernu Koreju. Ta je zemlja, kažu aktivisti za ljudska prava, među najrepresivnijima u svijetu.