open-navfaktor-logo
search
Odbio pomoć SAD-a
Pompeo optužuje Hamneija da laže o pandemiji virusa u Iranu
 Američki državni sekretar Mike Pompeo u ponedjeljak je optužio iranskog ajatolaha Alija Hamneija da je lagao o pandemiji koronavirusa nakon što je iranski vrhovni vođa odbio američku pomoć svojoj teško pogođenoj zemlji.
23.03.2020. u 19:20
get url
text

U televizijskom obraćanju u nedjelju, Hamnei je opisao Amerikance kao šarlatane i optužio je Washington da je održao virus u životu. Pompeo je u saopćenju također koristio oštar rječnik, optužujući "iransku vodeću terorističku aviokompaniju" Mahan Air da je uvela, kako ga je nazvao, "Wuhanski virus" nastavkom letova prema Kini.

 - Režim nastavlja da laže iranski narod i svijet o broju zaraženih slučajeva i smrti, koji su nažalost daleko viši od onih koje režim priznaje - izjavio je Pompeo.

Kazao je da Sjedinjene Države ostaju otvorene za ponudu pomoći i da "neumorno rade" na razvijanju vakcine.

- Hamnei je odbio tu ponudu jer neumorno radi na stvaranju teorija zavjere i daje prioritet ideologiji nad iranskim narodom - tvrdi Pompeo.

Također je nagovjestio da će se Sjedinjene Države usprotiviti prvom zahtijevu Islamske Republike za kreditom MMF-a, u kome Washington praktično ima pravo veta, optužujući iransko črelništvo da finansira "terorizam u inostranstvu" s resursima te finansijske institucije.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa održava svoju politiku "maksimalnog pritiska" na Iran teško pogođen epidemijom virusa, dok je zvanični broj mrtvih u epidemiji premašio 1.800.

Trump, koji je blizak s ljutim iranskim neprijateljima Saudijskom Arabijom i Izraelom, nastoji prekinuti iransku kompletnu prodaju nafte, a dvije zemlje često su vodile sukobe preko svojih savezničkih snaga u Iraku, prenosi AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.