Šef američkog State Departmenta Mike Pompeo izjavio je kako Sjedinjene Američke Države (SAD) jevrejska naselja na Zapadnoj obali više ne smatraju ilegalnim. Pompeo je govorio na konferenciji za novinare u Washingtonu, a tom prilikom se dotakao i jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Izjavio je kako je administracija Donalda Trumpa promijenila politiku iz vremena predsjednika Baracka Obame u kotekstu jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Rekao je kako dugogodišnji pristup SAD-a u vezi s dešavanjima na Zapadnoj obali nije doprinio miru. Podsjetio je kako je administracija 39. američkog predsjednika Jimmyja Cartera 1978. godine imala stav da se jevrejske incijative za gradnju naselja kose s međunarodnim pravom, ali i to da je Carterov nasljednik Ronald Reagan bio protiv takvog pristupa.

-Reaganova administracija je smatrala da ta naselja nisu nezakonita i da su izraelske inicijative u skladu s međunarodnim pravom. Nakon što smo pomno ispitali sve strane rasprave, mi se kao Trumpova administracija slažemo sa stavom predsjednika Reagana i poručujemo da SAD više ne misli da su naselja na Zapadnoj obali protivna međunarodnom pravu - poručio je Pompeo.