open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Pompeo: Iran potkopava mirovni proces u Afganistanu
Američki državni sekretar Mike Pompeo odbacio je i tvrdnje iranskog kolege Javada Zarifa, da je iranski general Qassem Soleimani bio na diplomatskoj misiji kada je ubijen u američkom napadu
07.01.2020. u 21:59
get url
text

Američki državni sekretar Mike Pompeo u utorak je kazao kako Iran radi na tome da našteti mirovnom procesu u Afganistanu. Govoreći na konferenciji za medije u State Departmentu, Pompeo je optužio Teheran da odbija učestvovati u regionalnom i globalnom konsenzusu za mir u ratom razorenoj zemlji. Pompeo je kazao i kako Iran ima veze s talibanima i drugim militantnim grupama u zemlji.

Državni sekretar SAD-a je i na pitanja o tome u kojoj mjeri su bile ključne informacije o tome da Soleimani priprema napad na SAD, kazao kako su kod nekoliko izvora provjerili informacije, predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu ponudili opcije i poduzeli korake uzimajući u obzir sve rizike.

Pompeo je rekao i kako je SAD diplomatske, ekonomske i vojne pritiske na Iran podigao na najviši nivo i da je gađanje Soleimanija bio dio strategije primjene vojnog pritiska.

Upitan da li Trumpove prijetnje Iranu da će gađati kulturne spomenike krši ratno pravo, Pompeo je kazao kako su sve mete određene u skladu s ratnim pravom i da će, ukoliko bude potrebno, prema tome biti gađane.

Odbacio je i tvrdnje iranskog kolege Javada Zarifa, da je iranski general Qassem Soleimani bio na diplomatskoj misiji kada je ubijen u američkom napadu.

-Da li iko ovdje vjeruje u to? - upitao je Pompeo novinare tokom brifinga.

Upitao je da li postoji išta što bi ukazivalo na to da je Soleimani u Bagdad otputovao radi ideje o mirovnoj misiji.

-Znamo da to nije tačno - rekao je Pompeo.

Soleimani, komandant snaga Quds, elitne jedinice Iranske Revolucionarne garde ubijen je u američkom zračnom napadu u petak u Iraku. Njegova smrt dovela je do eskalacije tenzija između SAD-a i Irana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.