open-navfaktor-logo
search
Podrška
Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a: ANP je prilika, sve ja na vlastima BiH
Ildem je kazao da je BiH cijenjeni partner NATO-a, te da na različite načine doprinosi očuvanju sigurnosti
19.11.2019. u 13:25
get url
text
Tacan Ildem

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Tacan Ildem je u intervjuu za portal European Western Balkans govorio i o putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u toj Alijansi.

Ildem je kazao da je BiH cijenjeni partner NATO-a, te da na različite načine doprinosi očuvanju sigurnosti.

- Također su u procesu iznošenja svog domaćeg programa reformi, tako da bi i naše partnerstvo moglo poduprijeti njihova očekivanja u tom pogledu. Imajući u vidu sve ove elemente, ministri vanjskih poslova ponudili su mogućnost BiH da predstavi Godišnji nacionalni program (ANP), a na bosanskohercegovačkim vlastima je da li će iskoristiti ovu priliku ili ne. Ali to je prilika koja im se pruža i vidjet ćemo kako bi se to odvijalo u periodu koji je pred nama – pojasnio je Ildem.

Naglasio je da su sve zemlje Zapadnog Balkana ili članice NATO-a, ili su partneri, a osvrnuo se i na širenje lažnih vijesti o NATO-u, kazavši da bi građani uvijek trebali provjeravati informacije koje im se dostavljaju, a koje su često dio kompleksnijih, sofisticiranih hibridnih aktivnosti.

Govoreći o NATO bombardiranju Srbije 1999. godine, pomoćnik generalnog sekretara je kazao da NATO nije proveo akciju protiv srpskog naroda.

- To se mora staviti u širi kontekst pokušaja zaštite civila od stradanja. Dakle, žalimo zbog gubitka života sa obje strane sukoba, a posebno zbog onih koji su bili pogođeni gubitkom svojih najmilijih. Pokazujemo im simpatije. Generalni sekretar već je izrazio saučešće onima koji su izgubili život na obje strane sukoba – izjavio je Ildem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.