open-navfaktor-logo
search
Novi zakon
Pomoć preduzećima u procesu finansijske konsolidacije
Firme će se moći dogovoriti sa povjeriocima koji su prijetili pokretanjem stečajnog postupka ili totalnom blokadom svih računa privrednog društva
19.07.2019. u 08:44
get url
text

Objavom u Službenim novinama FBiH na snagu će stupiti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH, čime se tim društvima omogućava da nesmetno posluju putem računa uz obavezu da dostave planove konsolidacije.

Dakle, firme će se moći dogovoriti sa povjeriocima koji su prijetili pokretanjem stečajnog postupka ili totalnom blokadom svih računa privrednog društva. Također je, s dosadašnjeg 10.7.2019. godine, rok do kojeg maksimalno može trajati postupak finansijske konsolidacije produžen na 31.12.2021. godine.

Stupanje na snagu ovog zakonskog rješenja omogućeno je nakon što je usvojeno na jučerašnjoj sjednici Doma naroda, a ranije Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

- Da ove izmjene i dopune nisu odobrene na primjer preduzeće Zrak bilo bi odmah blokirano, kao i sva preduzeća koja su u procesu finansijske konsolidacije računi bi im bili blokirani i mogla bi se izvršiti sudska ovrha ukoliko je ima. To znači da bi privredna društva imala veoma malu mogućnost da nastave svoj rad - rekao je delegatima sekretar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.