Subota, 08.08.2020.

Podrška prijatelja

Pomoć iz Turske i Sarajeva stigla u Novi Pazar

FOTO: Anadolija

Humanitarna pomoć u vidu medicinske opreme i sredstava koju je danas za sandžačke općine pogođene koronavirusom poslala Republika Turska stigla je večeras u Novi Pazar.

Pomoć u vidu medikamenata i lijekova za liječenje oboljelih od COVID-19 u Novi Pazar je stigla i iz Sarajeva. Medicinska pomoć namjenena za sandžačke općine iz Turske je ranije danas stigla na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", a dopremljena je kamionuma u Opću bolnicu Novi Pazar.

Uz prisustvo velikog broja mladih ljudi koji su se javili da pomognu u istovaru, kontigent pomoći je dočekan uz ovacije "Turska- Erdogan!" i kolonu automobila u kojima su građani nosili turske zastave. Turska je Srbiji poslala 16 tona medicinske opreme namijenjene za regiju Sandžaka.

Prilikom preuzimanja pomoći, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić je u ime građana Sandžaka, uputivši zahvalnost Turskoj, turskom narodu i predsjedniku Erdoganu, izjavila da je ovo velika pomoć.

- Nadam se da će ova pomoć ublažiti posljedice epidemije i stići do svih ljekara. Zaista sam ponosna što je naše pismo kojim smo tražili pomoć ozbiljno shvaćeno i što se brzo reagovalo. Institucije u Turskoj su se organizovale i rezultat toga je donacija koja je stigla - rekla je Curić, dodavši da je ovim pokazano da Sandžak nije sam i da ima prijatelje.

Ona je podsjetila da je pomoć tražena i u medicinskom osoblju i da je u toku administrativna procedura između Turske i Srbije za dolazak ljekara u Novi Pazar.

- Napravljen je spisak medicinskog osoblja koji su se dobrovoljno javili, oni su većinom porijeklom iz Sandžaka, govore bosanski i svim srcem su zainteresovani da dođu i pomognu - kazala je predsjednica BNV-a, izrazivši očekivanja da će ta vrsta pomoći biti veoma skoro realizovana. 

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh