open-navfaktor-logo
search
Akcija Općine
Pomoć građanima Turske: Načelnik Kalesije pozvao privrednike da pomognu, kreće izrada kontejnera za stanovanje
Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić danas je održao sastanak s privrednicima i direktorima javnih preduzeća i ustanova posvećen pomoći građanima Turske koji su stradali u razornom zemljotresu, te ih je pozvao da daju doprinos pri nabavci materijala za izradu kontejnera za stanovanje čija će izgradnja krenuti u Kalesiji u narednim danima.
10.02.2023. u 16:01
get url
text
sastanak u Općini Kalesija

- Općina Kalesija je iz Budžeta izdvojila 20.000 KM na ime pomoći ugroženima, a sredstva će biti uplaćena na račun bratimljene općine Talas u regiji Kayseri u Turskoj koji rade na prihvatu porodica koje su ostale bez svojih domova. Također, vijećnici u Općinskom vijeću Kalesija odrekli su se mjesečnog paušala kao i dnevnica na ime pomoći i kupovini materijala za izradu kontejnera za stanovanje čija će izgradnja krenuti u Kalesiji u narednim danima.

Općinski načelnik je zamolio privrednike da daju svoj doprinos pri nabavci materijala za izradu kontejnera čije nacrte su uradili inženjeri iz Kalesije, a za te namjene otvoren je i žiro račun u NLB banci (132-140-20238000-34) - saopćeno je iz Općine Kalesija nakon sastanka.

- Kalesija je nebrojeno puta pokazala svoju humanost i siguran sam da će naši privrednici se odazvati ovoj akciji da izradimo te kontejnere u narednim danima te da će biti isporučeni u područja gdje su potrebni - kazao je načelnik Sead Džafić.

Prema njegovim riječima, planirana je izrada 30 kontejnera za stanovanje, a svi koji žele pomoći mogu se javiti u Općinu za više informacija.

- Na pitanje privrednika zbog čega pomoć ne ide za Siriju koja je također pogođena zemljotresom, rečeno je da su putevi pomoći prema ovoj državi blokirani od Međunarodne zajednice te da se traži mogućnost preko Crvenog križa i drugih organizacija da se pomoć dopremi i tom stanovništvu - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.