open-navfaktor-logo
search
Hronologija od 2016.
Pomoć Dodiku: U vrijeme Čovićeve ministrice održana generalna proba za razbijanje OSBiH
Pripadnici Oružanih snaga BiH učestvovali su 25. septembra 2016. godine na neustavnom referendumu koji je organiziran u bh. entitetu Republika Srpska. Oni su u vojnim uniformama glasali, a tada su to zabilježile i TV kamere.
11.01.2022. u 13:48
get url
text

Tadašnji zamjenik ministarstva odbrane BiH Boris Jerinić izjavio je da je on lično izdao naredbu vojnicima da glasaju na neustavnom referendumu.

- Svi koji su prekršili zakon moraju odgovarati i ja ću i dalje insistirati na tome u skladu sa ovlastima koje mi daje funkciju koju obavljam - bio je kategoričan tada predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Sifet Podžić, a danas ministar odbrane BiH.

Odlukom Disciplinske komisije formirane u MOBiH, te 2016. oslobođen je bilo kakve odgovornosti poručnik OSBiH Nenad Pavić koji je u uniformi snimljen na glasačkom mjestu. 

Niti on, a ni bilo ko drugi od vojnika i oficira koji su se tada oglušili o zakone i Ustav BiH nisu odgovarali ni disciplinski ni krivično.

Četiri mjeseca poslije, 9. januara 2017. godine, tadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u Banjoj Luci je na obilježavanju neustavnog dana RS-a postrojio, ne Počasnu jedinicu, već 40 pripadnika Oružanih snaga BiH!

Ivanić je zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti, i bez konsenzusa u Predsjedništvu BiH naredio da se iz kasarne Kozara izvedu vojnici koje je on postrojio i koji su mu predali raport.

Saglasnost je, iako za angažman pripadnika OSBiH treba konsenzus članova Predsjedništva BiH kojeg nije bilo, potpisao u to vrijeme zamjenik ministrice odbrane Sead Jusić iz SBB-a. Pokušavao je poslije opravdati se i povuči saglasnost, ali već je bilo kasno.

Ministrica odbrane u to vrijeme Marina Pendeš uporno je tvrdila da Oružane snage BiH nisu učestvovale na obilježavanju neustavnog dana RS-a. Ali jesu, i to pripadnici 6. pješadijske brigade smješteni u kasarni Kozara.

Na svečanosti održanoj 9. januara u dvorani Borik  učestvovali su i srpski generali, što je školski primjer antidejtonskog djelovanja. 

VEZANI TEKST - OSBiH u raljama politike: Srpski generali i Okolić na obilježavanju "dana RS-a"

Brigadni general Gojko Knežević, inače trenutno po hijerarhiji drugi čovjek OSBiH, dao je 9. januara 2017. izjavu za Glas Srpske da je "Dan RS obilježio u uniformi i kao domaćin načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Ljubiši Dikoviću".

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministarstva odbrane BiH Marine Pendeš i njenih zamjenika na osnovu krivičnih prijava zbog sudjelovanja vojnika na obilježavanju Dana Republike Srpske, 9. januara u Banjoj Luci.  Krivičnu prijavu podnijeli su SDP BiH, DF i Građanski savez. Očekivano, sve je završeno na "formiran predmet". 

Sačinjen je i izvještaj Ministarstva odbrane BiH koji je Pendeš, nakon interne istrage, tada proslijedila Predsjedništvu BiH, ali su postojale njegove tri verzije, te je nejasno koja je proslijeđena članovima kolektivnog šefa države. Ukratko, niko nije bio odgovoran, nije bio narušen lanac komandovanja. 

Sve su to bile generalne probe, da se to sada jasno vidjeti, za razbijanje Oružanih snaga BiH, u čemu je Miloradu Dodiku pomagao Dragan Čović sa svojim kadrovima.

Da su tada disciplinski i krivičnog odgovarali srpski generali OSBiH, a ne dobili unaprijeđenja, zasigurno ovog 9. januara ne bi u svečanim uniformama OSBiH stajali iza Dodika i posmatrali svečani defile banjalučkim ulicama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.