Pomoć njemačkog Merhameta: Paketići za mališane, ekskurzija za srednjoškolce

objavljeno: 06.02.2018. u 13:22

Direktor njemačkog Mehameta Jusuf Skenderović posjetio je proteklih dana bošnjačke povratnike u Republiku Srpsku, ali i brojne porodice u Federaciji BiH, gdje je djeci i socijalno ugroženima uručio različite vrste pomoći.

Predškolskoj djeci i osnovcima ovom prilikom podijeljeni su paketići, a za srednjoškolce će u proljeće biti organizirana dvodnevna ekskurzija u Mostar, za koju su osigurana sredstva. Također, pomoć su dobile i socijalno ugrožene porodice, a u fokusu aktivnosti njemačkog Merhameta su djeca i starija populacija.

Edin Karaman, povratnik u Višegrad, a odnedavno i referent u za povratak u višegradskoj Općini, zahvalio je donatorima i istaknuo da se radi o veoma vrijednom projektu. Kazao nam je da se nada da će saradnja s njemačkim Merhametom i njegovim predsjednikom Skenderovićem biti nastavljena i u budućnosti a na dobrobit povratnika i ugroženih kategorija stanovništva.

Najviše paketića za povratničku djecu otišlo je u Vlasenicu, jer je ovo područje, prema Karamanovim riječima, posebno bilo zapostavljeno u prethodnom periodu kada je u pitanju pomoć nevladinih organizacija i udruženja.

- U Vlasenici je paketiće dobilo 114 djece i osiguran je novac za 19 ekskurzija za srednjoškolce, koji će zajedno sa četvero kolega iz Višegrada u aprilu ili maju otputovati u Mostar. U Foči, Rogatici, Rudom i Višegradu paketićima je obradovano 91 dijete – kaže Karaman i dodaje da su 510 paketića od njemačkog Merhameta dobila djeca u Tomislavgradu, Livnu i Glamoču.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući Skenderovićevom zalaganju osigurane su užine za 65 školaraca u Donjem Vakufu, a 121 socijalno ugrožena porodica iz Bugojna dobila je pakete s prehrambenim artiklima.