Pomjeren datum: Koncert Laibacha 29. marta u Sarajevu

objavljeno: 30.01.2018. u 09:47

Iako je prethodno najavljen 1. aprila, koncert slovenačkog umjetničkog kolektiva Laibach – Also Sprach Zarathustra će se održati nešto ranije. U razgovorima sa menadžmentom grupe zaključeno je, s obzirom na to da je došlo do promjena u datumima i gradovima turneje, da će se koncert održati 29. marta, saopćili su iz Sarajevo Diska.  

Turneja koja počinje 2. marta u Bologni, a tokom koje Laibach nastupa u preko 20 gradova, završava u Sarajevu.

Također, zbog velikog interesovanja, koncert se premješta u Dom mladih koji svojim kapacitetom može zadovoljiti očekivani broj posjetilaca.

Muzika Also Sprach Zarathustra je prvobitno komponovana za pozorišnu predstavu "Tako je govorio Zaratustra", baziranu na filozofskom klasiku Friedricha Nietzchea. Predstavu je režirao Matjaž Berger u Anton Podbevšek teatru u Novom Mestu.

Skoro četiri decenije od geneze u tadašnjem jugoslovenskom industrijskom gradu Trbovlje, Laibach je i dalje internacionalno najzastupljeniji bend koji je izašao iz bivših komunističkih zemalja istočne i centralne Evrope. Posebnu pažnju svjetske javnosti je privukao i kontraverznim nastupom u Sjevernoj Koreji 2015. o čemu je snimljen i dokumentarni film prikazan sarajevskoj publici na prošlom izdanju Sarajevo Film Festivala.