open-navfaktor-logo
search
Veoma učinkovito
Pomazi kravu za manje stresa - danska hit metoda za opuštanje
Novi wellness trend stiže u polje blizu vas - mogao bi biti slogan za zanimljivu metodu otklanjanja stresa koja je u posljednje vrijeme postala popularna u Danskoj.
21.07.2020. u 10:09
get url
text

Krave su vrlo opuštene životinje - one se ne tuku, ne svađaju, ne upadaju u nevolje. Ovdje u polju imamo posebne krave za grljenje i maženje pokraj kojih možete i leći te osjetiti kako njihov mir prelazi i na vas - objašnjava vlasnica krava u Danskoj koja promovira ovu metodu uklanjanja stresa u BBC-evom videu.

Svi koji su probali kažu da je to izuzetno opuštajuće, jer nudi svojevrstan povratak prirodi i našim korijenima te nas odmiče od stresa svakodnevice.

Gerard je šef firme i vlasnik farme Kastanje Hoeve, dok se njegova supruga Els bavi "grljenjem krava". Svoju inovativnu metodu temelje na naučnim spoznajama o učinku dodira, kao i pozitivnom efektu druženja sa životinjama na ljudsko zdravlje.

Nakon njih sve je veći broj farmi s kravama u Danskoj počeo nuditi svoje krave i njihove zagrljaje kako bi pomogli ljudima u borbi sa stresom. Gerard i Els s time su započeli još prije 14 godina, kada su udomili kćerku te su primijetili kako je djevojka puno mirnija nakon maženja s kravama.

Ova se tehnika opuštanja danas širi diljem svijeta, a stručnjaci kažu kako topla tijela krava i njihov sporiji srčani ritam čine boravak uz njih doista terapeutskim iskustvom. Kad ljudi dođu kod njih prvo ih vode u posjet juncima te obilazak farme. Nakon toga u ljeto ih odvode u polje kako bi se družili i grlili s kravama, a u zimsko doba to se čini u štalama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.