Srijeda, 28.02.2024.

Položeno cvijeće na spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima

Dopredsjedavajuća Gradskog vijeća i vijećnica u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo Edina Gabela istakla je važnost sjećanja na sugrađane koji su dali živote braneći našu domovinu od agresora

Dan sjećanja na šehide i poginule borce sa područja šest mjesnih zajednica Alipašinog Polja obilježen je danas polaganjem cvijeća na spomen - obilježje u B fazi Alipašino Polje.

Tim povodom, učenici Osnovne škole "Fatima Gunić" izveli su prigodan program, a počast poginulim odali su članovi njihovih porodica, rodbina i prijatelji, te predstavnici Općine Novi Grad, boračkih udruženja, Udruženja Organizacija porodica šehida i poginulih boraca i predstavnici savjeta mjesnih zajednica Alipašinog Polja, kao i vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad, Gradskog vijeća Sarajava i političkih partija.

Obilježavanju ovog značajnog datuma prisutvovala je i Refika Rondić, čiji je muž poginuo 1993. godine na prvoj borbenoj liniji na Aerodromu.

Ona je kazala da je u proteklom ratu ubijeno oko 40 članova porodice Rondić.

- Osmog oktobra bit će punih 26 godina od kako sam ostala bez supruga. Međutim, uspjela sam svoju djecu odgojiti tako da bi svim budućim naraštajima poželjela da imaju djecu kao što su moja. Bilo je teško biti samohrana majka, ali uspjela sam ih izvesti na pravi put. Oni su danas obrazovani, čestiti i radni ljudi - kazala je Refika.

Na spomen – obilježju, izgrađenom u znak sjećanja na poginule sugrađane, ispisana su imena 228 šehida i poginulih boraca sa ovog produčja koji su živote dali za odbranu Bosne i Hercegovine od agresora.

Dopredsjedavajuća Gradskog vijeća i vijećnica u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo Edina Gabela istakla je važnost sjećanja na sugrađane koji su dali živote braneći našu domovinu od agresora.

Istakla je da je dužnost svih nas da se sjećamo šehida i poginulih boraca odbrambeno - oslobodilačkog rata.

- Ovo je vrlo značajan dan za Općinu Novi Grad Sarajevo i njene građane. Na spomen - obilježju iza mene se nalaze imena šehida, kćeri i sinova koji su dali svoje živote za državu Bosnu i Hercegovinu. Oni nisu dozvolili da agresor uđe u grad Sarajevo. Stoga je naša obaveza da ih se sjećamo, jer su oni utkali svoje živote u temelje države BiH i suprotstavili se agresoru. Upravo današnje okupljanje po kiši dokaz je da nikada nećemo zaboraviti one koji su poginuli tokom agresije na našu zemlju. Posebno je važno što su danas sa nama i naša djeca, koja su ovaj dan obilježila recitalima, što je važno da se na mlade generacije prenosi ono što smo mi doživjeli u periodu od 1992. do 1995. godine - rekla je Gabela.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh