open-navfaktor-logo
search
Podnio je ostavku
Poljsku trese afera: Predsjednik parlamenta u vladinom avionu "vozikao" porodicu
Poljsku političku scenu danima trese afera nazvana "Air Kuchcinski"
08.08.2019. u 14:34
get url
text

Marek Kuchcinski, predsjednik Parlamenta Poljske, u četvrtak je objavio da podnosi ostavku, nakon što je izbila afera zbog prekomjerne upotrebe vladinog aviona njega i njegove porodice, prenosi Anadolu Agency (AA). Afera je prijetila da našteti ugledu desničarske vladajuće Stranke zakona i pravde uoči parlamentarnih izbora u oktobru ove godine.

Kuchcinski je kazao da njegova ostavka stupa na snagu u petak. Odluku je saopćio u sjedištu stranke, zajedno sa liderom Zakona i pravde Jaroslawom Kaczynskim. Kuchcinski je insistirao na tome da nije učinio ništa loše i da je mnogo letio kako bi upoznao stanovnike malih poljskih gradova.

-Međutim, budući da javnost moje ponašanje ocjenjuje negativno, odlučio sam da više ne mogu obavljati tu funkciju - naglasio je Kuchcinski.

Poljsku političku scenu danima trese afera nazvana "Air Kuchcinski". Otkriveno je da je predsjednik Parlamenta letio vladinim avionom nekih 280 kilometara, od Varšave do njegovog rodnog grada Rzeszowa. Također, u jednom slučaju njegova supruga bila je jedina osoba na letu.

Kaczynski je rekao da Kuchcinski nije prekršio zakon, ali da je Stranka zakona i pravde željela da odgovori na ljutnju javnosti i tako pokaže da se drži visokih etičkih standarda. Ankete javnog mnijenja pokazuju da je Stranka zakona i pravde najpopularnija politička sila u zemlju uoči izbora zakazanih za 13. oktobar. Okružno tužilaštvo u Varšavi saopštilo je u srijedu da istražuje moguće nepravilnosti u vezi s letovima Kuchcinskog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.