open-navfaktor-logo
search
Nuklearna razmjena
Poljska traži od SAD-a da je uključe u zajednički program upotrebe atomskog oružja
Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je da Poljska razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama da je uključe u program Nuclear sharing koji omogućava da neke savezničke zemlje dobiju američko nuklearno oružje i da mogu da ga upotrijebe ako im Amerika to dozvoli.
05.10.2022. u 12:28
get url
text

- Problem je prije svega to što nemamo nuklearno oružje. Ništa ne ukazuje na to da bi Poljska mogla da ga ima u skorije vrijeme. Uvijek postoji potencijalna mogućnost učešća u programu Nuclear sharing. Razgovarali smo sa američkim liderima o tome da li SAD razmatra takvu mogućnost. Tema je otvorena - kazao je predsednik Duda u intervjuu za novi broj poljskog nedeljnika Gazeta polska.

Poljski predsjednik kazao je da ruske prijetnje upotrebom nuklearnog oružja ukazuju na način razmišljanja da ako Rusija ne bude velika, da svijet može da prestane da postoji.

- Ako bi Rusija započela nuklearni rat, odgovorni za to bi bili prokleti na cijelom svetu - kazao je Duda.

U program zajedničkog nuklearnog odgovora uključene su Belgija, Holandija, Njemačka, Italija i Turska i nuklearno oružje je u njihovim bazama, ali može se upotrijebiti samo u okviru zajedničke odbrane NATO-a i uz dozvolu SAD-a.

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u maju je pisao o mogućnosti da se promijeni strasteška koncepcija NATO-a i da se u program uključe i neke od zemalja na istočnom krilu NATO-a, podsjeća Poljski radio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.