open-navfaktor-logo
search
Napravili su računicu
Poljoprivrednici u TK traže dodatnih 10 miliona za poticaje: Mi ne dobijamo ništa od poskupljenja u marketima
Nacrtom budžeta Tuzlanskog kantona (TK) za 2023. godinu za podršku poljoprivrednoj proizvodnji planirano je devet miliona KM. Taj iznos je manji u odnosu na aktuelni budžet TK u kojem se za iste namjene izdvaja 12,8 miliona KM. Zbog toga 14 udruženja koja okupljaju poljoprivrednike, traže sastanak s predsjednikom Skupštine i premijerom TK.
09.12.2022. u 19:07
get url
text

- Planirano je 30 posto manje za podršku poljoprivredi u odnosu na 2022. godinu ili 1,6 posto od ukupnog budžeta kantona koji iznosi 556 miliona KM. Mi tražimo oko 19,5 miliona što je 3,5 posto od ukupnog budžeta - kaže Fahrudin Delibajrić, predsjednik Udruženja proizvođača kornišona TK.

On ističe da ukoliko ulaganja u poljoprivredu ne porastu, domaća proizvodnja će nestajati.

- Đubrivo je poskupjelo za 300 posto, ima đubriva koja su skuplja za 400 posto. Sve ulazne komponente u proizvodnji su skuplje i situacija postaje neodrživa bez podrške. I ono što posijemo ne možemo tretirati kako treba, prinosi su manji i samim tim i zarada. Naši proizvodima ne raste otkupna cijena, tako da mi ne dobijemo ništa od poskupljenja u marketima - pojašnjava Delibajrić.

Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka TK, kaže da proizvođači traže sitemsko rješenje kroz izmjenu Zakona o poljoprivredi TK, tako da zakonski okvir, kada je u pitanju ulaganje u poljoprivredu, bude između tri i šest posto kantonalnog budžeta.

- Sada tražimo 3,5 posto od ukupnog kantonalnog budžeta ili oko 19,5 miliona KM u skladu s poskupljenjima đubriva, dizela i stočne hrane. Samo od mljekarstva, kao strateške grane poljoprivrede, priliv PDV-a na godišnjem nivou, gledajući TK, iznosi između pet i šest miliona KM. Samo da se taj novac vrati u mljekarstvo kanton je na dobitku - kaže Glibanović koji na području Živinica ima farmu sa 60 goveda od čega je 45 muznih grla.

Poljoprivrednici ističu da su ulaganja potrebna ne samo da bi pomogli domaću proizvodnju, nego i da bi osigurali kontinuitet.

- Prosječna starost poljoprivrednika je 60 godina. Ko će ovaj posao raditi za 5-6 godina, kada nije isplativ? Ulaganja nisu samo za pomoć nama koji radimo nego i za one koji treba da nastave jer se niko neće baviti nečim što je neisplativo - zaključio je Glibanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.