open-navfaktor-logo
search
Ugrožen izvoz mesa
Poljoprivrednici traže hitnu nabavku vakcina i markica: Prijeti širenje zaraznih bolesti među životinjama
Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH uputilo je zahtjev Uredu za veterinarstvo BiH za hitnu nabavku vakcina i markica za obilježavanje stoke.
28.09.2020. u 15:09
get url
text

Navode da iz nejasnih im razloga ove godine Ured nije raspisao tendere za nabavku vakcina i markica, pa stoga prijeti širenje zaraznih bolesti među životinjama, što za posljedicu može imati obustavu izvoza mesa i drugih proizvoda životinjskog porijekla iz BiH.

Iz Udruženja ističu da posebno brine to što vakcina i markica nedostaje u trenutku kad na bh. tržištu postoje ogromni viškovi mesa, a svako ugrožavanje izvoza bilo bi u ovoj situacji katastrofalno za sve poljoprivredne proizvođače.

- Privremeno rješenje ponuđeno poljoprivrednicima, a to je priznavanje markica i potvrda o vakcinisanju od prošle godine, nikako ne možemo smatrati zadovoljavajućim. Vakcina nije administrativna formalnost već zaštita neophodna kako bi poljoprivredni proizvodi bili sigurni za konzumiranje, a sa zdravljem građana, posebno u periodu pandemije, se ne smijemo poigravati - saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.