open-navfaktor-logo
search
Hipermarket Binga
Poljoprivrednici iz Bosanske Dubice i okoline imaju siguran otkup
Kompanija Bingo sarađuje sa više od 40 kooperanata sa područja Bosanske Dubice i tokom 2020. godine otkupili su više od 3.500 tona svježeg voća i povrća.
12.10.2020. u 09:02
get url
text

Saradnja sa dubičkim poljoprivrednicima je započela u 2019. godini kada su za otkup otvorili hladnjaču kapaciteta 12.000 tona.

- Ovom investicijom smo osigurali siguran otkup kultura koje se tu uzgajaju, ali i ekonomsku stabilnost zbog sigurne isplate kooperantima, te plasman domaćeg, svježeg voća i povrća diljem Bosne i Hercegovine. Voće i povrće proizvedeno u dubičkoj regiji od sada možete pronaći i u Hipermarketu Kozarska Dubica. Od početka 2020. godine otkupili smo više od 3.500 t voća i povrća, investirali smo u 3.000 paletnih boksova za voće, a plan je nabaviti još toliko. Osim 34 komore, u sklopu hladnjače u Dubici imamo i šest komora za dozrijevanje banana, te sortirnicu za kalibriranje i čišćenje voća i povrća. Hipermarket je drugi dio investicije, sa površinom od 2.500 m2 i 60 uposlenih - kazala je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga Binga.

Bingo za svojih 215 trgovina potražuje velike količine voća i povrća, zato se sve više fokusiraju na podršku i investicije u poljoprivredu, otkup i plasman domaćih proizvoda. Ova kompanija je direktno istupila ka desetinama različitih proizvođača iskazujući potrebu da do kraja godine, osim dogovorenih sorti jabuka i krušaka, otkupi više od 1.500 tona kupusa, krompira, dinje, tikvice, luka i drugih kultura.

- Kompanija Bingo koja ima skoro 9.000 uposlenih, odlučila se za jedan ovakav projekat u Kozarskoj Dubici. Osim novog hipermarketa proširili su kapacitet hladnjače za otkup voća i povrća od lokalnih poljoprivrednika, a to je benefit za Bosansku Dubicu, kao i 60 novih radnika - rekao je Radenko Reljić, načelnik općine Bosanska Dubica i dodao da su i ubuduće vrata ove općine otvorena za Bingo kao investitora.

Goran Bursać, savjetnik iz Ministarstva poljoprivrede istakao je značaj ovakvih investicija za poljoprivrednike.

- Raduje nas da kompanija Bingo sarađuje sa preko četrdeset kooperanata i da se taj broj iz dana u dan povećava. Ministarstvo poljoprivrede podržava rad ovakvih objekata, jer ovo je nešto što podiže kompletnu poljoprivredu. Ovo je značajno za cijeli potkozarski kraj, ne samo za Bosansku Dubicu i daje perspektivu stabilnoj proizvodnji i otkupu, te mogućnost da se sve proizvedeno plasira na tržište - rekao je.

Osiguravajući skladištenje i plasman voća sa područja Bosanske Dubice, Bingo je postao pouzdan partner vlasnicima lokalnih gazdinstava, a otvorenjem modernog hipermarketa sa restoranom i pratećim sadržajima, osigurao 60 novih radnih mjesta. Otvorenje je proteklo u skladu sa svim higijensko-epidemiološkim mjerama, a kompanija je osigurala popuste i veliki broj vrijednih poklona za kupce. Radno vrijeme hipermarketa je od 7 do 21 sat, a nedjeljom od 7 do 20 sati.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.