open-navfaktor-logo
search
Entitet ili država
Politički opasan "simbolični čin": Kakve poruke je Dodik poslao preko Cvijanović i svečane zakletve u NSRS-u
Prvi put novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a položio je svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini RS-a prije izgovaranja teksta svečane zakletve u državnom Predsjedništvu.  
16.11.2022. u 14:14
get url
text

- Zaklinjem se da ću dužnosti savjesno i odgovorno izvršavati, državne tajne čuvati, interese naroda i građana Republike Srpske braniti i zastupati, Ustava i zakona Bosne i Hercegovine i Republike Srpske časno se držati – obećala je jučer u NSRS-u Željka Cvijanović.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

 

Nakon što se zaklela RS-u, Cvijanović se i kratko obratila. 

- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam danas, kao novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH, u Narodnoj skupštini Republike Srpske položila svečanu zakletvu. Moja odgovornost uvijek je bila primarno u vezi sa stavovima institucija i interesima građana Republike Srpske, a tako će biti i u narednom periodu. Živjela Republika Srpska! - poručila je ona. 

Danas je na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva BiH izgovorila tekst svečane zakletve za poziciju na koju je i birana.

- Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana – obećala je Željka Cvijanović u Predsjedništvu BiH.

Šta je zapravo na prvi pogled simboličnim činom sa konstituirajuće sjednice NSRS-a javnosti, domaćoj, ali i međunarodnoj poručio njen stranački šef i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Lider SNSD-a poslao je tako poruku da Cvijanović, iako članica Predsjedništva BiH, odgovara prvo građanima iz ovog entiteta koji su je birali, odnosno Narodnoj skupštini RS-a.

Također, jasno je dao do znanja da Cvijanović u narednom četverogodišnjem mandatu neće niti jedan potez na sjednicama Predsjedništva BiH povlačiti, bez odobrenja NSRS-a, te da će entitetska skupština biti mjesto na kojem će se odlučivati o svim državnim pitanjima.

Za takvo što naravno potrebna mu je dvotrećinska većina u NSRS-u, a prema posljednjim nezvaničnim informacijama, Dodik je uspio osigurati "tri papka", te će tako imati 56 ruku kojima će moći blokirati rad Predsjedništva BiH preko vitalnog entitetskog veta koji bude povlačila Cvijanović, osigurati četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i usvojiti novi ustav RS-a koji je već pripremljen.

Dvotrećinska većina u NSRS-u je 56 od 83 zastupnika. Vladajuća koalicija koju čine SNSD, SP, Demos, Ujedinjena Srpska i NPS u skupštinskim klupama ima 46 zastupnika. Očekuje se da će im se pridružiti DNS i SPS, te će tako imati ukupno 53 zastupnika, a uz tri "kupljena" bit će to 56. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.