open-navfaktor-logo
search
Uoči izbora
Političke kombinatorike u RS-u: S Dodikom i protiv Dodika - smjene, cijepanje stranaka i interesne koalicije
Nekoliko mjeseci uoči lokalnih izbora u BiH, politička scena u entitetu Republika Srpska gotovo na dnevnom nivou iznjedri neki stranački preokret. Svima je manje-više isti imenilac - Milorad Dodik i interesi sitnijih stranačkih aktera da u koaliciji s njim dobiju i "dionice" u entitetskoj vlasti.
04.06.2020. u 18:12
get url
text

Posljednji je današnja smjena ministrice uprave i lokalne samouprave RS-a Lejle Rešić, kadra DNS-a, koja je bliska dojučerašnjem predsjedniku ove stranke Marku Paviću. Nakon Pavićevog "prisilnog penzionisanja" bilo je samo pitanje dana kada će mu se na političkoj margini pridružiti i ministrica Rešić.

Pavićevu fotelju predsjednika DNS-a  je, nakon burnih stranačkih previranja, preuzeo Nenad Nešić. Dodikovo i Pavićevo dugogodišnje zaklinjanje u neraskidivo koaliciono partnerstvo, preko noći je prekinuo Nešićev puč u stranci. Nakon što je preuzeo fotelju predsjednika stranke, Nenad Nešić nije krio da će njegovi ljudi na čelnim pozicijama zamijeniti one koji su bili lojalni Marku Pavić.

Prije toga, ova stranka je doživjela još jedan potres. Neposredno nakon izbora, krajem 2018. godine, stranku je napustilo nekoliko istaknutih članova, među kojima i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, koji je potom osnovao novu stranku DEMOS. Čubrilović i ekipa su tako napustili Pavića i dotadašnji matični DNS, ali ne i Dodika i dio kolača u vladajućoj koaliciji.

Pavićeva struja je za to vrijeme uspijevala držati Prijedor kao bastion DNS-a, ali SNSD-ove političke ambicije ni taj grad nisu prepuštale slučaju u želji za potpunom dominacijom u svim dijelovima RS-a.

Tako je krajem prošle godine SNSD uz pomoć SDA, DF-a, PDP-a i još nekih zastupnika napravio skupštinsku većinu i potisnuo dotadašnje koalicione partnere (DNS). Međutim, ovih dana DNS je uspio da vrati vlast u Prijedoru. Od 31 odbornika Skupštine grada Prijedora, novu većinu čini šest odbornika DNS-a, pet odbornika SDS-a, tri odbornika SDA, jedan odbornik SDP-a BiH i jedan samostalni odbornik koji je istupio iz Kluba odbornika SNSD-a.

Milorad Dodik je prije par dana, nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjoj Luci, kategorično podvukao da takve stranačke kombinatorike neće dozvoliti.

- Ono što sigurno nećemo prihvatiti, niti tolerisati, je da bilo koja od stranaka naše koalicije dogovara saradnju sa strankama koje su opozicija na entitetskom nivou. Ukoliko neka od stranaka ipak dogovori takvu saradnju, kadrovi te stranke u toj općini neće više obavljati nijednu funkciju koja se bira sa entitetskog nivoa, a kadrovi te stranke iz te općine ne mogu obavljati nijednu funkciju na republičkom nivou – naveo je Dodik.

Smjena ministrice Rešić je, u takvim okolnostima, evidentno logičan slijed.

Također, nije samo DNS doživio cijepanje i sklanjanje stranačkih disidenata pod Dodikovo krilo.

Kao što je poznato, a o čemu je Faktor u više navrata pisao, nekoliko zastupnika Socijalističke partije je u januaru ove godine također pokušalo napraviti puč u stranci i sa mjesta predsjednika skinuti Petra Đokića, također Dodikovog decenijskog koalicionog partnera.

Disidenti SP-a predvođeni zastupnikom u Narodnoj skupštini RS-a Goranom Selakom u tome, međutim, nisu do kraja uspjeli. Kada su zbog "neposlušnosti" isključeni iz SP-a, formirali su novu partiju Socijalističku partiju Srpske (SPS). Prije desetak dana nova SPS je potpisala sporazum o saradnji sa SNSD-om, a Dodik je tom prilikom poručio da "ne ulazi u međusobne odnose" koje oni imaju sa starom strankom.

- Mi ostajemo u saradanji i sa jednima i sa drugima. Ostaje naš sporazum i sa Đokićem. Također, vjerujemo da nova politička partija ima dovoljno digniteta i kapaciteta da obilježi ovo političko vrijeme - poručio je Dodik.

Po sličnom scenariju su se posljednjih dana dešavale stranačke kombinatorike ne samo u vladajućim strankama u RS-u, nego i u opozicionim. Tako je doskorašnji visoki funkcioner SDS-a i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, nakon višemjesečnih razgovora sa Dodikom, napustio SDS i osnovao Stranku demokratske Srpske - Semberija. A potom dobio i "nagradu".

Prije desetak dana sklopili su dogovor sa SNSD-om o koalicionom nastupu na predstojećim izborima po kojem će Mićić biti zajednički kandidat za Bijeljinu i to na dvije godine. Onda bi ga, kako je tada istaknuto, trebao "zamijeniti" neko iz SNSD-a.

- Vjerujemo da onda Mićić nakon dvije godine može biti kandidat za neko važno mjesto na nivou RS-a ili BiH, a šta će to biti, ne znam - kazao je tom prilikom Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.