open-navfaktor-logo
search
"Ispružena ruka Srbije"
Političke igre: Beograd će kriti zločince, lažno optuživati bh. branitelje, a Sarajevo će suditi
"Dobra volja" Beograda, odnosno srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da oslobodi Edina Vranja, a potom da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ustupi Tužilaštvu BiH optužnice protiv 26 državljana naše zemlje zbog navodno počinjenih ratnih zločina, politička je igra sa dvostrukom pozadinom. 
22.10.2021. u 07:53
get url
text

VEZANI TEKST - Edin Vranj pušten iz pritvora

Vučić je ovim potezom, što mu je manje bitno, izašao ususret lideru SNSD-a Miloradu Dodiku koji je pokušao zaustaviti smjenu sada već bivše glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, njegovog i ključnog igrača lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Tadić, koja je godinama činila sve da se što manje procesuiraju ratni zločini u Tužilaštvu BiH, naprasno je počela odlaziti na sastanke u Beograd sa tamošnjim tužiocima i zahvaljujući Vučiću trebala je ispasti heroj. No, na njenu i žalost joj stranačkih šefova, ova priča nije dobila sretni epilog. 

S druge strane, od akcija spašavanja Gordane Tadić, važnije je za "mirotvorca" srbijanskog predsjednika, koji uvijek sjedi na najmanje tri stolice, bilo da lažne optužnice i krivične prijave protiv državljana BiH ustupi Tužilaštvu BiH pod krinkom, eto mi ne očekujemo ništa zauzvrat jer smo dobri momci, a njegov trbuhozborac ministar MUP-a Srbije Aleksandar Vulin onda svojim istupom otkrije pozadinu igre: 

- Mislimo da je naša ispružena ruka ostala u zraku. Nema tajnih optužnica u Srbiji, mi smo sve predali Tužilaštvu i pravosuđu BiH. Međutim, pravosuđe BiH nije odgovorilo na isti način - rekao je Vulin u Skupštini Srbije dodajući da još nije čuo nikakav odjek s druge strane, a kamoli zahvalnost ili ponudu da srbijansko tužilaštvo uzme optužnice iz Tužilaštva BiH.

VEZANI TEKST - Beograd krije ratne zločince, drže u zatvorima Mujanovića i Osmanovića, zašto opet proganjaju Orića

Na stranu sada što je svakako posebna tema, odakle Srbiji pravo da podiže tajne optužnice protiv državljana BiH i hapsi ih. Ključno je, šta to Beograd očekuje od Sarajeva, kako Vulin reče. 

Oko 50-ak optuženika za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, a za kojima su raspisane potjernice, krije se u Srbiji i pod direktnom je zaštitom Vučićevog režima. Dakle, na ispruženu ruku Beograda, na njihove lažne optužnice protiv bh. branitelja sada bi Tužilaštvo BiH trebalo da tamošnjim kolegama dostavi sve te predmete. 

Još jednostavnije kazano, Beograd će lažno optuživati bh. branitelje, a Sarajevo će suditi. 

Uz to, Beograd će i dalje nastaviti čuvati Novaka Đukića, Momira Savčića, Duška Kornjaču i ine... A na granici će hapsiti bh. branitelje jer i sam Vučić, stvarajući sebi alibi, reče da policija mora postupati po krivičnim prijavama koje dobije.  

VEZANI TEKST - Ovo je Protokol između Tužilaštva BiH i Srbije: Ko će odgovarati što su Mujanović, Osmanović i Vranj u beogradskom zatvoru

S obzirom na to da su često u javnosti Vulin i ostali Vučićevi satrapi pozivali državu BiH da izruči Nasera Orića, a da nikada nisu odustali ni od slučaja člana ratnog Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića, logično je zapitati se da li se među predmetima koje su ustupili Tužilaštvu BiH nalaze ponovo iste optužnice protiv istih ljudi. 

Tek kada Srbija isporuči državi Bosni i Hercegovini sve njih može se razgovarati o međusobnoj saradnji. I tek kada Srbija bude poštovala Protokol dva tužilaštva potpisan 2013. godine, onda će to zaista biti ispužena prijateljska ruka. 

Ovako, tek je licemjerna politička igra, u kojoj Vučić koji se hvali puštanjem Vranja na slobodu i ustupanjem 26 otpužnica, samo dokazuje kako on čuva ratne zločince iz BiH, kako on optužuje, hapsi i na koncu i oslobađa. Tužilaštva, policija i sudovi se tu ništa ne pitaju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.