open-navfaktor-logo
search
Neizvjesnost
Politička trgovina u toku: Potpisi za smjenu Vlade TK na broju, ali nema ruku za formiranje nove
Zastupnici SDP-a, PDA, SBB-a i Naše stranke jučer su skupili 18 potpisa za sazivanje hitne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj će smijeniti Vladu TK. Osamnaest ruku je minimalna većina potrebna za to, ali je upitno koliko će ruku biti dignuto za imenovanje nove vlade.
03.12.2020. u 18:35
get url
text

- Ono što je sigurno je da će Naša stranka učestvovati u smjeni aktuelne Vlade TK. Hoćemo li ući u novu, ovisi o tome ko će biti premijer i kakav će biti njen sastav. Na nama nije obaveza da imenujemo premijera, ta odgovornost je na SDP-u - kaže šef Kluba zastupnika Naše stranke u Skupštini TK Selim Bešlagić.

Sastav nove vlade

On ističe da se o sastavu nove vlade nije razgovaralo, a Naša stranka ne želi samo dogovor oko podjele fotelja.

- Ako bude dogovoren program za dvije godine, mi ćemo predložiti kompetentne ljude i vidjet ćemo hoće li ih premijer prihvatiti. Ukoliko ih ne prihvati, bit ćemo tu da kritikujemo ono što ne valja i glasamo za ono što je dobro - kaže Bešlagić.

Naša stranka je na najvišem nivou zauzela stav da ne žali ući u koaliciju s PDA, a ukoliko se odluče da budu dio većine, PDA će tu biti imanentan dio.

- Ako bude po stranačkom, mi tu nećemo, ali programski ćemo učestvovati, ukoliko budu ljudi sa CV-jem i kompetencijama. Dakle, podržat ćemo ljude koji garantiraju da će program uspjeti - pojasnio je Bešlagić.

On dodaje da se ne smije desiti vakuum u izvršnoj vlasti, posebno u vrijeme pandemije, da se jedna vlada smijeni, a da druga vrlo brzo ne bude imenovana.

- Kako god da bude, ova Vlada će biti srušena, a Naša stranka će preuzeti odgovornost za to rušenje. Oni koji formiraju vlast, preuzet će odgovornost za to, a mi možemo biti korektor te nove Vlade. Lično ću insistirati da se postigne dogovor prije rušenja - zaključuje Bešlagić.

Nezvanično saznajemo da su u SBB-u odlučni da ne ulaze ponovo u vlast, te da će djelovati kao opozicija, iako će dići ruke da se smijeni Vlada TK koju predvodi premijer iz SDA Denijal Tulumović.

S ovakvim stavovima Naše stranke i SBB-a jasno je da će puno lakše biti srušiti Tulumovićevu vladu, nego imenovati novu.

Politički avanturizam

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Fahrudin Skopljak kaže da je politički avanturizam rušiti jednu vladu, a pri tome ne imenovati drugu.

- Nalazimo se u vremenu pandemije, padaju prihodi u budžetu, zdravstveni sistem je preopterećen, generalno smo u vremenu nestabilnosti. Bilo bi veoma neozbiljno unostiti dodatnu nestabilnost rušenjem Vlade, bez da se imenuje nova. Ne zaboravimo da vrlo brzo treba usvojiti budžet za narednu godinu - kaže Skopljak.

SDP i PDA zajedno imaju 14 zastupnika, ako im pridodamo Našu stranku to je još uvijek samo 16 ruku, što nije potreban broj za većinu. Ono što im treba za sastavljanje nove vlade je neki novi partner, kojega među potpisima za smjenu Vlade TK nema, ili novo predomišljanje SBB-a, a poznavajući njihovo političko djelovanje to uopće nije isključeno.

U kuloarima se već priča da bi lider SBB-a Fahrudin Radončić mogao promijeniti mišljenje ukoliko mu se otvore vrata nove Vlade u Sarajevu, odnosno da ulazak u tamošnju vlast, trampi za podršku SDP-u, PDA-u i NS u TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.