Građanska, demokratska, evropska država

Mi, građani i građanke Bosne i Hercegovine, jednaki i ravnopravni, različiti i slobodni, hoćemo da mi i naši potomci živimo u građanskoj, demokratskoj, evropskoj Bosni i Hercegovini. Ne želimo da nam bilo ko nameće, oružjem ili olovkom, Ustav koji nagrađuje politiku genocida i ratnih zločina. Hoćemo Ustav zasnovan na presudama Evropskog suda za ljudska prava, a ne planovima i dokumentima koje je Haški tribunal za ratne zločine označio kao udružene zločinačke poduhvate.

Jedinstvena BiH bez podjela

Mi, građani i građanke Bosne i Hercegovine, decenijama trpimo nepravedan ustroj države, koji rađa podjele, mržnju i diskriminaciju. Visoki predstavnik dužan je boriti se protiv podjele zemlje i protiv diskriminacije. Visoki predstavnik, kao i svaki drugi zakonodavac u Bosni i Hercegovini, ne smije dijeliti zemlju nametanjem pravila koja su u demokratskim zemljama nedopustiva. Mi, građani i građanke, to nećemo dopustiti nikome, pa ni Visokom predstavniku.

Zločini počinju političkim podjelama

Mi, građani i građanke Bosne i Hercegovine, u teškim trenucima ruske agresije na Ukrajinu, suosjećajući s narodom Ukrajine, svjesni da svaki zločin počinje na papiru i u politici dogovora sa zločincima, tražimo od Visokog predstavnika da, u vremenu višestrukih kriza, ne izaziva nemire koji mogu voditi u duboku nestabilnost. Da ne čini usluge onim snagama koji slave i veličaju zločine i ratne zločince i koji su njihova djela spremni ponoviti i danas.

U odbranu ustava svim sredstvima

Mi građani i građanke Bosne i Hercegovine, znamo da promjena izbornih pravila podrazumijeva promjenu Ustava. Najviši pravni akt svake demokratske države smije se mijenjati samo tamo gdje se poštuje volja svih građana i građanki u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Naše je neotuđivo pravo da sami uređujemo našu državu, a ne prema željama i snovima onih koji su zločine činili i na njih mirno gledali, i to naše pravo branit ćemo svim dopuštenim sredstvima koje uključuju aktivan građanski otpor.

Opasne promjene izbornih pravila

Mi, građani i građanke Bosne i Hercegovine, registrirani za oktobarske Opće izbore smatramo nepravednim, nedemokratskim i opasnim svaku promjenu pravila izbora nakon što su oni raspisani a kandidatske liste utvrđene.

Visoki predstavnik ne smije biti protiv demokratske države

Mi, građani i građanke Bosne i Hercegovine, pozivamo Visokog predstavnika da djeluje u okviru svog mandata i doprinosi izgradnji demokratske, građanske i napredne države i da ne udovoljava separatističkim i destruktivnim politikama, bilo domaćim ili stranim. Ne želimo ništa više ni manje od onog što gospodinu Schmidtu, kao i drugim Nijemcima i Njemicama, garantuje ustav Njemačke. Ne želimo ništa više od onoga što Evropska konvencija o ljudskim pravima štiti i garantira: pravo na slobodu, pravo da se ne smije biti diskriminiran, i pravo na sudjelovanje na slobodnim izborima.

Odbrana slobode, jednakosti i dostojanstva

Mi, građani i građanke Bosne i Hercegovine, spremni smo, kao i uvijek dosada, braniti svoje pravo na slobodu, jednakost i dostojanstvo onako kako je dopušteno u demokratskim zemljama i određeno poveljama Ujedinjenih naroda. Prijetnje podjelama i nasiljem u tome nas neće zaustaviti, kao ni nova lažna obećanja i potkupljivanja.

Ujedinjeni protiv podjele

Mi, građani i građanke Bosne i Hercegovine, pozivamo sve političke stranke, intelektualce, javne ličnosti, privrednike, sportiste, umjetnike, nevladine organizacije, naše sugrađane i sugrađanke u dijaspori, da nam pomognu u odbrani države i civilizacijskih vrijednosti, izgradnji budućnosti bez podjele, zločina i nepravde, navodi se u saopćenju DF-a.