VEZANI TEKST - Madeleine Albright: Liderstvo Joea Bidena u Bosni bilo je izuzetno

Albright je od 1993. do 1997. bila ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama gdje se zalagala za vojnu intervenciju protiv snaga bosanskih Srba, što se na kraju i desilo krajem ljeta 1995. godine. Istovremeno je bila zagovornik skidanja embarga za uvoz oružja legitimnim organima tadašnje Republike BiH. 

Zbog dugogodišnje podrške BiH Albright je krajem prošle godine dobila spomenik u Sarajevu na kojem je ispisano "Ja sam Sarajka", rečenica koju je izjavila prilikom posjete opkoljenom Sarajevu 1994. godine. Ovom porukom je svjetska političarka i diplomatkinja ohrabrila građane da istraju u borbi za očuvanje Bosne i Hercegovine.

Uvijek s najdubljim pijetetom govori o žrtvama genocida u Srebrenici.

- Dok obilježavamo srebrenički genocid, moramo ispričati priču o onome što se tamo dogodilo, smatrati počinitelje odgovornima i suprotstaviti se bilo kakvim naporima da se negira patnja žrtava. To je jedini način da istina i pravda prevladaju - poručila je Albright na Twitter profilu.

Uprkos činjenici da je bila diplomata najvišeg svjetskog ranga, da su joj bezrezervno vjerovali i vjeruju američki predsjednici, Albright je imala i "kikseva". Jedan od njih zove se Milorad Dodik. Upravo je Albright bila pokrovitelj njegovog dolaska 1998. godine na vlast u bh. entitetu Republika Srpska, nazvavši Dodika "daškom svježag zraka na Balkanu".  

VEZANI TEKST - Bidenova administracija dobija preporuke za Balkan, smjernice daju dokazani prijatelji BiH

Dvadesetak godina kasnije Dodik je sve samo ne nova, progresivna snaga. On je sada potpuno otrgnut od Zapada i SAD-a, okrenut je Rusiji od koje očekuje, ali i dobija pomoć u razgradnji države BiH. Iako se bavi poslovima odbrane, do Albright će sigurno doći informacija ili je već upoznata o svom posrnulom političkom štićeniku. 

Albright u Beogradu i dan-danas dobar dio javnosti i medija još naziva "srbomrziteljkom" zbog njene aktivne uloge 1999. godine kada je SAD bombardovanjem Srbije spriječio da Slobodan Milošević jednom za svagda na najkrvaviji način završi svoj obračun sa kosovskim Albancima. Možda politički konvertit kakav je Dodik, svjestan da mu to može donijeti koji poen od Banje Luke preko Beograda do Moskve, kaže koju u svom prepoznatljivom, kabadahijskom maniru o svojoj političkoj majci iz Washingtona.