I pored toga što su do sada bile obavezne u zatvorenim prostorima, od 1. aprila su FFP2 maske obvezne i na otvorenom, a policijski sat je na snazi od 0 do 24. 

- I ja bih volio sjediti u vrtu puba, ali to jednostavno sada nije moguće. Moraju se zatvoriti svi pružatelji usluga i sve trgovine osim prehrambenih, a tamo gdje je tijesno i gužva, postoji obveza FFP2 na otvorenom i općenito u svim zatvorenim prostorima gdje ima više osoba - rekao je ministar zdravstva Rudolf Anschober.

Nove mjere su rezultat današnjih pregovora ministra zdravstva i šefova posebno pandemijom pogođenih saveznih država Beča (Michael Ludwig), Donje Austrije (Johanna Mikl-Leitner) i Gradišća (Hans Peter Doskozil). Političari su ovaj potez nazvali '"Uskršnji mir'". Naime, situacija u Austriji je toliko različita da se sve odluke vezane uz pandemiju donose na lokalnom nivou. 

Sve prodavaonice i uslužne djelatnosti se zatvaraju od 1. do 6. aprila, a izuzetak su prehrambene trgovine, apoteke i kiosci. Nakon njihovog otvaranja 7.aprila, pri odlasku u kupovinu će se zahtijevati predočenje negativnog korona testa koji nije stariji od 24 sata. Postupak će biti isti kao što je do sada bio sa odlaskom kod frizera ili kozmetičara.

Tokom tog perioda na snazi će biti i cjelodnevni policijski sat. Izlaziti mogu samo neki, oni koji moraju na posao ili u kratku rekreativnu šetnju. Mjera bi se mogla produžiti i na 14 dana. 

Proslave Uskrsa s ljudima izvan domaćinstava u potpunosti su zabranjene. Dopušteno je sastajanje samo s jednom osobom, a porodične posjete su strogo zabranjene. S druge strane, na crkvene ceremonije se može ići.

Ta je odluka izazvala mnoge kritike obzirom na činjenice da na intenzivnim odjelima više nema slobodnih kreveta zbog čega se odgađaju i operacije. Na to je upozorila i glasnogovornica bečkog zdravstvenog udruženja Nina Brenner-Küng i istaknula kako 176 pacijenata treba dodatnu, intenzivnu njegu zbog korone. 

Biskupi biskupija Eisenstadt, St. Pölten i Beč odlučili su da se mise mogu odvijati, ali pod strogim uvjetima. Moraju biti što kraće, i po mogućnosti, na otvorenom. Obavezno je nošenje FFP2 maske i poštivanje udaljenosti. 

Školarci će se u klupe vratiti s uskršnjih praznika sedam dana kasnije nego inače uz testiranje svakih 48 sati. 

Postrožene su i granične kontrole s posebnim fokusom na putnike koji dolaze iz zemalja s većom stopom zaraze od Austrije, kao što su Češka, Mađarska i Slovačka. 

U Austriji su u posljednjih 24 sata zabilježena 3.300 nova slučaja koronavirusa, 30 ljudi je preminulo.