open-navfaktor-logo
search
Nova optužnica
Policijski komandir iz Cazina koji je hapsio zbog komentara po Facebooku optužen i za lažno prijavljivanje
Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Usnko-sanskog kantona kojom se Said Ljubijankić, komandir PS Cazin, tereti za krivično djelo lažno prijavljivanje.
11.12.2021. u 13:19
get url
text

Optuženom se stavlja na teret da je posredstvom službenika PS Cazin podnio krivičnu prijavu u kojoj je lažno prijavio pripadnike Federalne uprave policije, Detašman Bihać da su prilikom saslušanja svjedoka primjenjivali silu i na drugi protupravan način iznuđivali od njih iskaz, a s ciljem da svjedoci koji su saslušavani svjedoče na štetu optuženog Saida Ljubijankića.

- Kako su rezultati istrage pokazali da prilikom provođenja istražnih radnji pripadnici Federalne uprave policije nisu iznuđivali iskaze od svjedoka, Tužilaštvo je protiv optuženog podiglo optužnicu zbog krivičnog djela lažno prijavljivanje - naveli su iz Tužilaštva USK.

Podsjetimo, Općinski sud u Cazinu potvrdio je ranije optužnicu protiv Ljubijankića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i lažnog prijavljivanja.

Prema navodima iz te optužnice, osnovano se sumnja da je Ljubijankić od 23. aprila do 13. juna 2020. godine u Cazinu, kao komandir Policijske stanice Cazin, nakon što je 23. aprila 2020. godine podnio prijavu protiv K. P. zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti, a zbog pisanja komentara na društvenoj mreži Facebook na tekst obavljen o komandiru Policijske stanice Cazin, prekoračio svoja službena ovlaštenja.

On je prvo 8. maja 2020. godine, naredio raspisivanje operativne potrage za K. P. s nalogom da se on hapsi bez postojanja zakonskih razloga za to, te protivno usmenom nalogu dežurnog tužioca.

Tužilac se, naime, u konsultacijama sa istražiteljem očitovao da u predmetnim radnjama nema obilježja krivičnog djela, kao jedini ovlašten subjekt u istrazi da cijeni postojanje obilježja krivičnog djela i rukovodi radnjama ovlaštenih službenih osoba u istrazi. Unatoč tome, postupajući po protivpravnom nalogu Policijske stanice Cazin kao rezultatu prekoračenih ovlaštenja komandira, pripadnici Granične policije BiH 12. juna 2020. godine u 16, na MGP Velika Kladuša uhapsili K. P. zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

On je istog dana u 17.20 sati, predat ovlaštenim službenim osobama i protivpravno zadržan do 13. juna 2020. godine do 11 sati. U tom periodu je ispitan od dežurnog istražitelja, te potom i kriminalistički obrađen, a o čemu nije obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Drugom tačkom optužnice Ljubijankiću je stavljeno na teret postojanje osnovane sumnje da je u periodu od 16. juna do 18. juna 2020. godine u Cazinu usmeno naredio da se o događaju sačini izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv K. P. zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti koje je navodno počinjeno na njegovu štetu, te da se tako sačinjen izvještaj dostavi njemu na pregled.

Nakon što je dežurni inspektor tako postupio i sačinio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, on ga je dostavio komadiru Ljubijankiću na upoznavanje.

Izvještaj je s prilozima 23. juna 2020. godine dostavljen Kantonalnom tužilaštvu USK na daljnje postupanje, čime je K.P. službeno prijavljen zbog krivičnog djela – ugrožavanje sigurnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.