Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci podiglo je optužnicu protiv Dragana Gavrilovića zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

U optužnici koju je potvrdio Osnovni sud u Bosanskoj Gradišci navodi se da je u periodu od 20. februara 2017. godine do 20. februara 2019. godine, obavljajući poslove komandira Jedinice za podršku PU Bosanska Gradiška, u više navrata za potrebe bojevog gađanja "trebovao" municiju kalibra 9 mm i 7,62 mm i to za pištolj marke "Glock",  automatsku pušku marke "Taurus", automatsku pušku M-92 i snajpersku pušku kalibra 7,9 mm.

Zatim je u evidenciji o bojevom gađanju prikazao da je Jedinica za podršku pri PU Bosanska Gradiška po planu i programu izvršila bojeva gađanja, o čemu je osumnjičeni kao službeno lice sačinio izvještaje i evidencije. 

- Ta bojeva gađanja ili nisu uopšte izvršena, ili bojevo gađanje nije izvršeno od strane navedenog broja pripadnika Jedinice za podršku ili nije utrošena cjelokupna količina municije. Nakon toga je osumnjičeni Dragan Gavrilović neutrošenu municiju protivpravno zadržao za sebe i to 2.170 komada municije kalibra 9 mm i 10 komada municije 7,9 mm – navodi se u optužnici.

Između ostalog, u optužnici stoji da je Gavrilović 20. februara 2017. godine napravio naredbu za izvođenje bojevog gađanja, na osnovu čega je uzeo 170 komada municije
kalibra 9 mm za poluautomatski pištolj marke "Glock" i automatsku pušku marke "Taurus". U evidenciji je napisao izvještaj kojim je prikazano da je bojevo gađanje
održano istog dana na strelištu u Gornjim Podgradcima, iako je znao da bojevo gađanje nije ni održano jer je Jedinica za podršku tog dana vršila zadatak "Pretres
terena u zimskim uslovima - marš na vis Gig na planini Kozari".

U optužnici su navedeni i drugi sporni događaji do 2019. godine, zbog kojih je Gavrilović doveden u sumnju da je počinio navedena krivična djela.