Pred Osnovnim sudom u Brčkom Jovičić je optužen da je od većeg broja osoba tražio i uzeo novac obećavši im zauzvrat osigurati izbjegavanje ili ublažavanje kaznenih sankcija, ali i nabavku ličnih i drugih dokumenata pored propisanih uvjeta, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Jovičića se tako tereti da je od R. R., nastanjene u Švedskoj, uporno tražio, a naposljetku i uzeo 16.000 maraka da bi joj je navodno osigurao izbjegavanje zatvorske kazne saznavši da se u kući njene porodice u mjestu Batković, na području Bijeljine, nalazilo zabranjeno oružje.

U proširenoj istrazi, koja je uslijedila pošto je u oktobru prošle godine uhapšen u okviru policijske akcije kodnog naziva "Lisac", utvrđena je sumnja da je Jovičić na sličan način postupao u još nekoliko navrata, pa se tereti da je osobi protiv koje se vodio krivični postupak, obećao "srediti" uvjetnu osudu umjesto zatvorske kazne tražeći prvobitno da mu za to isplati 15.000 maraka, zatim 6.500 maraka, da bi mu P.R. na kraju predao oko 400 maraka.

Također je osobi s inicijalima R.D. obećao "srediti" vozačku dozvolu bez polaganja vozačkog ispita, a S.R. državljanstvo BiH za što je od nje tražio novčanu nadoknadu, uzevši joj 570 maraka, navedeno je u optužnici.

Osim toga, Jovičić je optužen i da je u svojoj kući i pomoćnom objektu nedozvoljeno držao više komada automatskih pušaka i razne municije, te da je pribavio lažnu vozačku dozvolu s namjerom da je uz novčanu nadoknadu preda osobi na koju ona glasi.