Cijeli slučaj prijavili su policiji, te da se ispituju sve okolnosti, a o svemu obaviješteno je i nadležno Tužilaštvo, potvrđeno je za portal Nova.rs.

Redakcija portala 24sedam došla je do prijave koju su roditelji podnijeli.

- Imamo osnovane sumnje da se među djecom pomenutog vrtića dogodilo seksualno uznemiravanje među vršnjacima predškolske grupe, u kojem su dva dječaka zatvorili trećeg dječaka u toalet, pri čemu ga je jedan držao za ruke, dok mu je drugi stavljao svoje prste u anus, napravivši mu podlive u pomenutoj regiji. Također postoje osnovane sumnje da su isti dječaci, na isti način napastvovali još jednog dječaka, koji u posljednjih mjesec dana, iznenada svom ocu i majci ne dozvoljava da ga obrišu poslije velike nužde. Drugi dječak apsolutno odbija da priča na ovu temu, zbog čega roditelji osnovano sumnjaju da je i on žrtva ovakvih događaja od strane dječaka iste grupe – stoji u prijavi.

Kako se dalje navodi, "prvi ovakav incident, dogodio se prije više od dvije sedmice".

- Raspolažemo sa informacijama da PU "Povratak prirodi" nijednog trenutka nije prijavilo dešavanja nadležnom Centru za socijalni rad. Također su pored te neispunjene zakonske obaveze, kategorički odbili da organizuju roditeljski sastanak, na kojem bi roditeljima dali informacije, koje su od značaja u vezi gore pomenutog, zbog čega smo im ukazali na zabrinutost za svoju maloljetnu djecu, koja nisu u stanju, ni mogućnosti da zaštite svoja prava i interese – navode roditelji u prijavi.

Dodaju "da se veliki broj djece u kontinuitetu žali na jednog istog dječaka, ali je uprava vrtića na to ostala nijema".

- Odgovor koji smo dobili od rukovodioca je da je njihova procjena da su roditelji obja djeteta, koja ispoljavaju "pomenuta ponašanja", sasvim "normalni" ljudi i da druga djeca sigurno pretjeruju u svojim prepričavanjima – navodi se u pismu roditelja.