open-navfaktor-logo
search
Hong Kong
Policija zaplijenila rekordnih 700 kilograma kokaina: Droga vjerovatno stigla gliserima
Hongkongška policija objavila je rekordnu zapljenu kokaina od 700 kilograma, a policija sumnja da je ogromna pošiljka prošvercana u grad gliserima.
04.04.2021. u 13:19
get url
text
Zapljeneni kokain
Zapljeneni kokain

Vlasti kažu da je krah globalnih putovanja tokom pandemije koronavirusa prisilio krijumčare da obavljaju rizičnije pošiljke umjesto da koriste "mazge" koje putuju avionima.

Policija je saopćila da je akcija realizovana u petak kada su policajci presreli muškarca kolicima u industrijskoj četvrti Fo Tan i pronašli 150 "cigli" kokaina u kartonskim kutijama, a još 492 su pronađene kasnije u zgradi i stanu u istom okrugu, što je dovelo do hapšenja dvojice muškaraca starih 19 i 25 godina.

- Vjerujemo da je (droga) prevezena brodovima do voda blizu Hong Konga iz njihovog izvornog područja u Južnoj Americi, a zatim su ih prošvercali ilegalni gliseri - rekao je novinarima viši nadzornik Ng Kwok-cheung.

- Pronašli smo puno vodootpornih vreća koje su još bile mokre na mjestu događaja, a sve "cigle" kokaina bile su pažljivo umotane u plastiku - dodao je.

Policija je podsjetila da je prethodna rekordna zapljena kokaina u Hong Kongu bila 649 kilograma koju je carina otkrila 2012. godine, piše The Guardian.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.