Vlasti kažu da je krah globalnih putovanja tokom pandemije koronavirusa prisilio krijumčare da obavljaju rizičnije pošiljke umjesto da koriste "mazge" koje putuju avionima.

Policija je saopćila da je akcija realizovana u petak kada su policajci presreli muškarca kolicima u industrijskoj četvrti Fo Tan i pronašli 150 "cigli" kokaina u kartonskim kutijama, a još 492 su pronađene kasnije u zgradi i stanu u istom okrugu, što je dovelo do hapšenja dvojice muškaraca starih 19 i 25 godina.

- Vjerujemo da je (droga) prevezena brodovima do voda blizu Hong Konga iz njihovog izvornog područja u Južnoj Americi, a zatim su ih prošvercali ilegalni gliseri - rekao je novinarima viši nadzornik Ng Kwok-cheung.

- Pronašli smo puno vodootpornih vreća koje su još bile mokre na mjestu događaja, a sve "cigle" kokaina bile su pažljivo umotane u plastiku - dodao je.

Policija je podsjetila da je prethodna rekordna zapljena kokaina u Hong Kongu bila 649 kilograma koju je carina otkrila 2012. godine, piše The Guardian.