open-navfaktor-logo
search
Komesar Selimović
Policija za vikend obilazila izletišta: Kažnjeno 600 Sarajlija zbog kršenja mjera okupljanja i izolacije
Na današnjoj press konferenciji policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Nusret Selimović kazao je da su tokom proteklog vikenda policijski službenici pojačali svoje aktivnosti. Kontrolisana su sva izletišta, parkovi, šetnice.
20.04.2020. u 15:52
get url
text

Sankcionisano je 600 osoba zbog kršenja mjera zabrane okupljanja i izolacije.

- Nije nikom u interesu i nije nikom cilj da se izdaje 600 prekršajnih naloga, ali nakon toliko apela i molbi, ipak imamo jedan broj nesavjesnih sugrađana koji krše naredbe  - kazao je on.

U periodu od 23. marta do 20.aprila policija je izvršila 25.000 kontrola, od čega je 17.000 kontrola osobama kojima je izdato rješenje o izolaciji.

- Oko 100 osoba je kršilo mjere izolacije i ugrožavalo ostale građane Kantona Sarajevo. Stoga je uvedena prisilna izolacija, pa je time smanjen i broj kršitelja zabrane. Prošlog vikenda je zabilježeno samo osam slučajeva kršenja mjere izolacije – kazao je.

Policija će i dalje vršiti kontrolu nošenja maske i rukavica, kretanje osoba do 18 godina i više od 65 godina, policijski sat, rad objekata koji imaju zabranu.

Selimović je izrazio nadu da će sankcionisanja biti manje, ali za one koji su neodgovorni, nesavjesni, postoje i represivne mjere i sankcije.

Podsjetio je i na problem koji ima policija na terenu.

- Prije deset dana uhapšena jedna osoba zbog krivičnog djela, a koja je, kako se kasnije pokazalo, pozitivna i na koronavirus. Zbog toga su četiri policijska službenika u samoizolaciji. Dilema je kako sa takvim prijestupnicima postupati. Oni su uradili krivično djelo, a pored toga rade i krivično djelo kojim zaraze policijske službenike i građane - kazao je komesar upućujući apel nadležnim organima da donesu mjeru i pronađu poseban prostor za takve osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.