open-navfaktor-logo
search
Zaustavljeni
Policija vraća migrante u kamp Trnovi
Magistralni put M-4.2 je bio blokiran, ali se saobraćaj odvijao obilaznicom, dok sami granični prijelaz nije bio blokiran. Prema posljednjim informacijama sa terena, migranti se, uz pratnju policije, polako u grupama vraćaju prema kampu Trnovi gdje su i bili smješteni, kazala je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK
Nedim Pobrić
22.10.2018. u 15:07
get url
text

Oko 200 migranata koji su danas pokušali preći državnu granicu na graničnom prijelazu prema hrvatskoj Maljevac, vraćaju se u skupinama prema kampu Trnovi u Velikoj Kladuši, gdje su smješteni, potvrđeno je iz MUP-a USK. Migrante su u 12,35 sati zaustavili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, u neposrednoj blizini graničnog prijelaza.

-Magistralni put M-4.2 je bio blokiran, ali se saobraćaj odvijao obilaznicom, dok sami granični prijelaz nije bio blokiran. Prema posljednjim informacijama sa terena, migranti se, uz pratnju policije, polako u grupama vraćaju prema kampu Trnovi gdje su i bili smješteni - kazala je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

Na graničnom prijelazu su bili angažovani pripadnici MUP-a USK, Granične policije BiH, Granične policije Republike Hrvatske, a teren je nadlijetao i helikoper.

Iz Granične policije BiH potvrdili su da se s migrantima, koji su se nalazili na udaljenosti od 200 metara od graničnog prijelaza, odvijali pregovori s ciljem njihovog udaljavanja od graničnog prijelaza.

Gotovo istovremeno, veća skupina migrantskih porodica sa djecom, iz za sada nepoznatih razloga, krenula je iz hotela "Sedra", gdje su inače smješteni, prema graničnom prijelazu Izačić kod Bihaća, potvrdili su iz Granične policije BiH.

-Grupa od 70 do 80 migranata iz hotela 'Sedra' kreće se prema Međunarodnom graničnom prijelazu Izačić - kazali su iz Granične policije.

Prema podacima MUP-a USK, u grupi se, pak, nalazi 89 osoba, roditelja sa djecom.

-Trenutno se nalaze u mjestu Pokoj, na ulazu u grad, a patrola obezbjeđuje njihovo kretanje - kazala je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK, dodajući da  policija prati stanje na terenu te da će u skladu s tim poduzimati potrebne mjere i radnje.

Prema posljednjim podacima MUP-a USK, od početka godine evidentirano je oko 10.500 migranata u Unsko-sanskom kantonu. Međutim, u protekla dva mjeseca, odnosno avgustu i septembru, samo u Bihać je došlo skoro 5.000 migranata, zbog čega je sigurnosna situacija u gradu narušena.

Tim povodom građani Bihaća su u proteklom periodu izašli na ulice negodujući zbog eskalacije migrantske krize i indolentnosti nadležnih vlasti naspram sigurnosne situacije u njihovom gradu. Građani traže vanrednu sjednicu Vlade USK, Gradskog vijeća Bihaća i adekvatnu reakciju državnih vlasti po pitanju migrantske krize u ovom gradu. Zahtijevaju i proglašavanje vanrednog stanja u Bihaću, urgentno postizanje dogovora o budućoj lokaciji migrantskog kampa van grada i njihovo izmještanje iz urbanih gradskih zona.

Večerašnji protesti počinju u 18 sati na Gradskom trgu u Bihaću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.