open-navfaktor-logo
search
MUP TK
Policija utvrdila da nije bilo pokušaja otmice djece u Tuzli i Živinicama, saopćili šta se desilo
Povodom informacija o pokušajima otmice djece na području Tuzlanskog kantona, tačnije u Tuzli i Živinicama, oglasila se Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona saopćivši da su provjerili sve, te da niti u jednom slučaju nije potvrđeno da se zapravo radi o pokušaju otmice djece.
05.10.2022. u 14:16
get url
text
Druga osnovna škola Živinice

- S obzirom na to da su u proteklom periodu, uglavnom na društvenim mrežama, plasirane informacije o navodnim pokušajima otmica djece na području Tuzlanskog kantona koje su izazvale zabrinutost i uznemirenost svih građana, a naročito roditelja i djece, želimo obavijestiti javnost da je Uprava policije MUP TK-a poduzela sve potrebne mjere i radnje kako bi detaljno istražila i provjerila sve događaje (uključujući i one koje nisu formalno prijavljeni policiji), te da ni u jednom slučaju nije potvrđeno da se radi o stvarnom pokušaju otmice djece - saopćili su.

VEZANI TEKST - Omerović: U kontaktu smo s MUP-om TK u vezi s informacijama o pokušajima otmice školaraca

Kada je riječ o prijavi iz Tuzle zaprimljenoj 9. septembra, istaknuto je da su službenici policije, u okviru istrage, ostvarili uvid u raspoloživi snimak video nadzora koji pokriva ulicu Donje brdo i veći dio ulice Mehmeda Šerbića, u kojoj se prijavleni slučaj desio.

- Detaljnim pregledom snimka utvrđeno je kako nije došlo do kontakta djeteta ni s drugim osobama, niti sa vozilima, čime bi se mogli potvrditi navodi prijave - dodaju iz Uprave policije MUP-a TK.

Nadalje, kada je riječ o obavještenju Druge osnovne škole iz Živinica, koje su jučer postavili na svojoj Facebook stranici, da nepoznata žena nagovarala učenicu da pođe sa njom, iz Uprave policije MUP-a TK su saopćili da su za ovo saznali posredno, ali i da su identifikovane, pronađene i saslušane sve osobe koje mogu imati informacije, te izvršen uvid u snimak s nadzorne kamere.

- Nakon toga je utvrđeno da se radi o nesporazumu. Naime, osoba sa snimaka koji se pojavio na društvenim mrežama je u rodbinskoj vezi sa djevojčicom iz iste škole koju nije vidjela određeni vremenski period, tako da je nenamjerno prišla drugoj djevojčici (koja se uznemirila) - pojasnili su iz policije.

Pozvali su sve one koji imaju saznanja o događajima ili nezakonitim radnjama, da to prvo prijave policiji, "a ne da putem društvenih mreža bespotrebno šire paniku i strah među građanima".

- Policijski službenici svakoj prijavi pristupaju na krajnje odgovoran i profesionalan način, te poduzimaju sve neophodne mjere na utvrđivanju okolnosti događaja, koristeći pri tome sve raspoložive resurse, kako bi se u što kraćem roku provjerili i utvrdili navodi svake pojedinačne prijave i rasvijetlili događaj u cilju lične sigurnosti svih građana, a posebno najosjetljivije kategorije društva - djece - istaknuto je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.