open-navfaktor-logo
search
Bihać
Policija USK počela izmještenje migranata, kamp Lipa od danas u funkciji
Od danas je stavljen u funkciju kamp na lokaciji Lipa kod Bihaća, koji je privremeni smještaj za migrante i izbjeglice koji trenutno borave u napuštenim objektima na području Unsko-sanskog kantona, bez zdravstvenog nadzora.
21.04.2020. u 08:42
get url
text

Nakon inicijalnog finansiranja koje je obezbijeđeno od Grada Bihaća i Vlade USK i uz podršku Vlade F BiH, Evropska unija je, uz kontribuciju Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID), pružila finansijsku pomoć u uspostavljanju izolacijskog dijela kampa u kojem će migranti i izbjeglice koji su prethodno bili bez medicinske njege, imati mogućnost ljekarskog pregleda što je naročito bitno zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Kamp Lipa sadrži svu potrebnu infrastukturu kako bi se korisnicima pružile osnovne humanitarne potrebe u vidu smještaja, hrane, higijene, sanitarija i medicinske njege.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) će na lokaciji Lipa implementirati projektne aktivnosti u saradnji i prema dogovorenim mjerama sa Vladom Unsko-sanskog kantona, te u skladu s odobrenim sredstvima Evropske unije i USAID.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” obezbijedila je Evropska unija kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Projekt implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i DRC-om .

Asistenciju u relokaciji migranata pruža MUP USK.

Policijski službenici u ovim trenucima izmještaju više od stotinu osoba, koje su u prethodnom periodu boravile na stadionu Nogometnog kluba Jedinstvo i obližnjoj Gradskoj aleji u Bihaću. Potvrđeno je i da će angažovani ljekarski timovi prilikom ulaska u kamp na Lipi vršiti trijažu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.