open-navfaktor-logo
search
Dogodilo se u Londonu
Policija upala u galeriju da spasi skulpturu
Londonski policajci upali su u umjetničku galeriju kako bi pomogli onesviještenoj ženi. Ispostavilo se da su spašavali skulpturu.
16.12.2022. u 10:06
get url
text

Skulptura pod nazivom "Kristina" izazvala je priličnu pometnju u londonskoj umjetničkoj galeriji.

Napravljeno od samoljepljive trake za pakovanje i pjenastog materijala, djelo prikazuje sestru vlasnika galerije onesviješćenu nad tanjirom supe, navode u galeriji Laz emporium, u Sohou.

Policija je razvalila vrata galerije nakon što je vidjela, kako su mislili, "ženu u nesvijesti koja se svalila preko stola u zaključanoj galeriji", navodi se u saopćenju galerije, piše stuff.co.nz.

Metropolitenska policija saopćila je da je u primila poziv u vezi sa "zabrinutošću za dobrobit osobe u zatvorenom poslovnom prostoru", a oni "imaju dužnost da reagiraju kada postoji zabrinutost za nečiju dobrobit".

Međutim, kada su ušli unutra, otkrili su da je žena zapravo umjetnička instalacija koju je naručio vlasnik galerije Steve Lazarides, navode iz galerije.

U trenutku kada je policija ušla, kako je objasnio Lazarides, Hannah Blakemore koja je zaposlena u galeriji, samo što je zaključala umjetnički prostor i popela se na sprat da skuha čaj.

- Sišla je i vidjela vrata koja vise sa šarki i dva zbunjena policajca - rekao je vlasnik, koji je i bivši agent čuvenog grafičkog umjetnika Benksija.

Prema riječima Hannah Blakemore, u oktobru, dok je skulptura bila izložena na Londonskom sajmu, neko je pozvao Hitnu pomoć.

- Umjetničko djelo treba da provocira i to se ovdje definitivno postiže - primijetila je Blakemore.

Iako skulptura trenutno nije na prodaju, Artnet News navodi da će, ako se to ikada promeni, umetničko delo koštati oko 22.000 dolara.

Oni koji žele vidjeti "Kristinu" mogu to učiniti u galeriji Laz emporijum do 24. decembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.