open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Policija u KS kažnjava vozače električnih romobila koji voze trotoarom, kazne do 250 KM
Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo počeli su novčano kažnjavati vozače električnih romobila koji se kreću trotoarom, potvrdili su Feni iz MUP-a KS. 
19.07.2022. u 10:13
get url
text

- Zakonom o uređenju saobraćaja u Kantonu Sarajevo je između ostalog propisano da osoba koja upravlja električnim balansirajućim prijevoznim sredstvom i za kretanje koristi trotoar namijenjen kretanju pješaka, čini prekršaj iz člana 37. stav 5 navedenog Zakona te joj se može izreći novčana kazna u iznosu od 50 do 250 KM - kazao je Feni glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Električnim romobilima je dozvoljeno kretanje biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, ali i kolovoznom trakom.

- Što se tiče romobila odnosno električnih balansirajućih prevoznih sredstava, dozvoljeno je da se kreću biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, a na dijelu gdje nema tih staza i traka mogu koristiti kolovoz u širini od najviše jednog metra uz desnu ivicu kolovoza. Nije dozvoljeno kretanje trotoarom ovim sredstvima - istakao je Hadžiabdić.

Podsjetio je da je na području KS registriran određeni broj saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovale osobe koje koriste za prijevoz ta sredstva i pješaci.

- To je u svakom slučaju kažnjivo te će u narednom periodu policija postupati shodno važećim zakonskim odredbama - kazao je Hadžiabdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.