open-navfaktor-logo
search
Turska
Policija u Istanbulu privela 15 osoba zbog pokušaja organiziranja prvomajske povorke
Najmanje 15 osoba lišeno je slobode u Istanbulu zbog pokušaja održavanja prvomajskog skupa u jeku zabrane kretanja koja je uvedena kao mjera borbe protiv širenja koronavirusa.
01.05.2020. u 12:32
get url
text
Istanbul hapšenje

Među privedenim je i Arzu Cerkezoglu, predsjednica Konfederacije progresivnih radničkih sindikata (DISK).

Grupa ljudi se okupila ispred sjedišta sindikalne organizacije DISK u istanbulskom kvartu Besiktas i, uprkos policijskom upozorenju, pokušala je u povorci otići na Trg Taksim.

Policija je intervenirala i spriječila održavanje povorke. Okupljenima su rekli da nije dopušteno da u tako velikom broju održavaju povorku, ali da nekoliko predstavnika može automobilom otići i na trg.

Okupljeni su ustrajno pokušavali održati povorku pa je policija lišila slobode 15 osoba.

U ponoć je u 31 turskoj provinciji, uključujući i Istanbul, na snagu stupila zabrana kretanja koja će trajati tri dana.

Takvu mjeru turske vlasti su donijele u okviru borbe za suzbijanje širenja koronavirusa od posljedica kojeg je u toj zemlji umrlo 3.174 ljudi.

Međunarodni praznik rada se na 1. maj obilježava u znak sjećanja na masovne radničke proteste koji su u SAD-u održani 1886. godine sa zahtjevom za uvođenje osmosatnog radnog vremena.

Prvomajski praznik u Turskoj je prvi put obilježen 1923. godine. Na Trgu Taksim u Istanbulu su tokom obilježavanja tog praznika 1977. godine izbili neredi u kojima je život izgubile 34, a povrijeđeno 136 osoba i taj događaj je poznat i pod nazivom “Krvavi 1. maj“.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.