open-navfaktor-logo
search
Pred izbore
Policija u Ilijašu napisala više kazni nego u četiri općine KS zajedno
Nakon što je Mahir Dević, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, na sjednici Skupštine zatražio da mu se dostave podaci o broju napisanih prekršajnih prijava zbog nenošenja maski na području Općine Ilijaš i drugih sarajevskih općina, a kako je naveo zbog indicija da je "vršen pritisak na policijske službenike da vrše masovno kažnjavanje građana ove Općine uoči Lokalnih izbora 2020", za Faktor su iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS naveli o koliko se tačno prekršajnih naloga radi.
11.01.2021. u 19:57
get url
text

Iako smo zatražili od policijskog komesara Nusreta Selimovića odgovor na navode zastupnika Devića da postoje indicije da je "vršen pritisak na policijske službenike kako bi pisali kazne građanima Ilijaša pred izbore", do danas odgovor na to pitanje nismo dobili.

VEZANI TEKST - Dević pitao šta je policija radila u Ilijašu pred izbore, u MUP-u KS prikupljaju podatke, komesar bez komentara

- Na području Kantona Sarajevo, u periodu od 01. do 15. novembra 2020. godine, postupajući po Naredbi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, donesenoj shodno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, zbog činjenja prekršaja iz člana 8. stav 5) tačke m) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a koji se odnosi na nepostupanje po naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, u konkretnom slučaju nenošenje ili nepropisno nošenje zaštitnih maski, prekršajno su sankcionisali, odnosno, izdali sljedeći broj prekršajnih naloga:

Područje Općine Stari Grad Sarajevo - 106, područje Općine Centar Sarajevo - 184, područje Općine Novo Sarajevo - 67, područje Općine Novi Grad Sarajevo - 43, područje Općine Ilidža - 52, područje Općine Hadžići i Trnovo - 45, područje Općine Ilijaš - 132, područje Općine Vogošća – 15 – naveli su iz MUP-a KS.

Ističu i kako su na području Općine Ilijaš, u periodu od 15. do 19. novembra 2020. godine, "po istom prekršajnom osnovu, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS izdali 19 prekršajnih naloga".

- Policijski službenici su postupali shodno zakonskim ovlaštenjima, te važećim zakonskim odredbama i naredbama nadležnih kriznih štabova donesenim u vezi sa aktuelnom pandemijom koronavirusa – navode iz MUP-a KS.

Sudeći prema brojkama, policija je u Ilijašu za 15 dana napisala više kazni, 132, nego u četiri sarajevske općine zajedno, s obzirom na to da su u najvećoj sarajevskoj općini Novi Grad napisana tek 43 prekršajna naloga, na području Hadžića i Trnova 45, a u Vogošći 15 prekršajnih naloga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.