Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić navodi da je, prema njemu dostupnim informacijama, od 16 sati nekoliko građana, koji su jučer bili na Trgu mladih u Brčkom, pozvano u policiju da daju izjave i informacije o postavljaju zastava BiH povodom obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti, i 8. marta - Dana Brčko distrikta. 

VEZANI TEKST - Skandal u Brčkom: Gradonačelnik odgodio sjednicu Vlade zbog zastava BiH!

- Ono što nam je svima zasmetalo jeste reakcija gradonačelnika Siniše Milića i to sto su njemu zasmetale državne zastave na Trgu mladih u Brčkom, kada nam je Statut jasno propisao da mi u Brčkom možemo koristiti samo i isključivo državnu zastavu. Ono što od njega svakako očekujemo je da će ispitati da li je neko zloupotrijebio i postavio entitetsku zastavu, bez drugog entiteta - kazao je Šadić.

Dodao je kako je najava gradonačelnika na jutrašnjem kolegiju da će postaviti zastave manjeg bh. entiteta "očigledno već sada najava kršenja statuta Distrikta i više zakona". 

Informaciju u pozivanju građana na informativni razgovor nam iz Policije Brčko distrikta nisu mogli potvrditi, jer je kraj radnog vremena i glasnogovornica "nema koga da nazove".

Centralni gradski trg u Brčkom jučer je ukrašen sa oko 1.000 zastavica Bosne i Hercegovine. Zastave su postavili članovi Udruženja građana "Stećak" u saradnji sa Odjeljenjem za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Milić izjavio je danas kako je dio grada ukrašen "neovlašteno i mimo zakona", te da je redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH odgođena zbog, kako je istakao, nepostojanja uvjeta za nastavak rada.